|
| Stihovi velikih pesnika | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
TaNaNa Moderator
Broj poruka : 383 Datum upisa : 16.11.2006
| Naslov: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:26 | |
| Konstantin Simonov - Čekaj me
Čekaj me, i ja cu doći, samo me čekaj dugo. Čekaj me i kada žute kiše noći ispune tugom. Čekaj me i kada vrućine zapeku, i kada mećava briše, čekaj i kada druge nitko ne bude čekao više. Čekaj i kada čekanje dojadi svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći. Ne slušaj kad ti kažu kako je vreme da se zaboraviš i da te nade lažu. Nek poveruju i sin i mati da više ne postojim, neka se tako umore čekati i svi drugovi moji, i gorko vino za moju dušu nek piju kod ognjišta. Čekaj i nemoj sesti s njima, i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja cu sigurno doći, sve smrti me ubit neće. Nek kaže tko me čekao nije Taj je imao sreće! Tko čekati ne zna, taj neće shvatit, niti će znati drugi da si me spasila ti jedina čekanjem svojim dugim. Nas dvoje samo znat će mo kako preživjeh vatru kletu - naprosto, ti si čekati znala kao nitko na svetu... | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:27 | |
| Gradinar - Rabindranat Tagore
Nikada ne kažeš reč koju bi trebalo. Da te ne bih ocenio, izmičeš mi na hiljadu strana. Da te ne bih pomešao s mnogima, stojiš odvojeno. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne ideš putem kojim bi trebalo.
Tvoj prohtev veći je od prohteva drugih, zato ćutiš. Pritvornom ravnodušnošću ne haješ za moje darove. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne uzimaš što bi trebalo. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:27 | |
| Rabindranat Tagore Čeznem da ti kažem najdublje riječi
Čeznem da ti kažem najdublje riječi koje ti imam reći ali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se mogla nasmijati. Zato se smijem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali. Olako uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.
Čeznem da upotrebim najdragocjenije riječi sto imam za te; ali se ne usuđujem, strahujući da mi se neće vratiti istom mjerom. Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću. Zadajem ti bol, bojeći se da nećeš nikada saznati šta je bol.
Čeznem da sedim nemo pored tebe, ali bi mi inače srce iskočilo na usta. Zato brbljam i ćaskam olako, i zatrpavam svoje srce riječima. Grubo uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.
Čeznem da te ostavim zauvijek, ali se ne usuđujem, strahujući da bi mogla otkriti moj kukavičluk. Zato ponosno dižem glavu i dolazim veseo u tvoje u tvoje društvo. Neprekidne strijele iz tvojih očiju čine da je moj bol vječito svjež. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:28 | |
| Kroj - Mika Antić
Ukrašcu tvoju senku, obući je na sebe i pokazivati svima. Bićes moj način odevanja svega nežnog i tajnog. Pa i onda, kad dotraješ, iskrzanu, izbledelu, necu te sa sebe skidati. Na meni ceš se raspasti. Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše. I da se više ne stidim pred biljem i pred pticama.
Na poderanim mestima zajedno ćemo plakati.
Zašivacu te vetrom. Posle ću, znam, pobrkati moju kožu sa tvojom. Ne znam da li me shvataš: to nije prožimanje. To je umivanje tobom.
Ljubav je čiscenje nekim. Ljubav je nečiji miris, sav izatkan po nama. Tetoviranje maštom.
Evo, silazi sumrak, i svet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipeo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće. | |
| | | TaNaNa Moderator
| STREPNJA - Desanka Maksimovic
Ne, nemoj mi prici! Hocu izdaleka da volim i zelim oka tvoja dva. Jer sreca je lepa samo dok se ceka, dok od sebe samo nagovestaj da.
Ne, nemoj mi prici! Ima vise drazi ova slatka strepnja, cekanje i stra'. Sve je mnogo lepse donde dok se trazi, o cemu se samo tek po slutnji zna.
Ne, nemoj mi prici! Nasto to, i cemu? Izdaleka samo sve k'o zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek' mi ne pridju oka tvoja dva. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Rabindranat Tagore - 65
Zoveš li me ti to ponovo? Dođe veče. Umor se obavija oko mene kao ruke žedne ljubavi. Zoveš li me ti to? Sav svoj dan dao sam ti,svirepa vladarko,moraš li me lišiti i noći moje? Negde se sve završava, a nama pripada samoća tame. Zar je morao glas tvoj da je probije i mene da pogodi? Zar veče ne svira svoju svirku sna pred tvojim vratima? I krilate zvezde zar se nikada ne pružaju tiho na nebu iznad tvoje nemilosrdne kule?
Ne umire li cveće u tvom cvetnjaku nikada blago u prašini? Moraš li me zvati, nemirnice? Neka onda tužne oči ljubavi uzalud bde i plaču. Neka žižak gori u samotnoj kući. Neka splav vrati domovima umorne radnike. Ja se otimam od svojih snova i hitam na tvoj poziv. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:29 | |
| Pero Zubac - Mostarske kiše
U Mostaru sam voleo neku Svetlanu Jedne jeseni Jao kad bih sada znao sa kim sada spava Ne bi joj glava, ne bi joj glava Jao kad bih znao ko je sada ljubi Ne bi mu zubi, ne bi mu zubi Jao kad bih znao ko to u meni bere Kajsije još ne dozrele
Govorio sam joj Ti si derište, ti si balavica Sve sam joj govorio I plakala je na moje ruke, na moje reči Govorio sam joj Ti si anđeo, ti si đavo Telo ti zrelo, šta se praviš svetica A padale su svu noć neke modre kiše Nad Mostarom
Nije bilo sunca, nije bilo ptica Ničeg nije bilo Pitala me je imam li brata, Šta studiram Jesam li Hrvat, volim li Rilkea Sve me je pitala Pitala me je da li bi mogao sa svakom Tako sačuvaj Bože Da li je volim tiho je pitala A padale su nad Mostarom neke modre kiše Ona je bila raskošno bela u sobnoj tmini Ali nije htela to da čini, nije htela Ili nije smela, vrag bi je znao
Jesen je ta mrtva, jesen na oknima Njene oči ptica, njena bedra srna Imala je mladež, mladež je imala Ne smem da kažem Imala je mladež mali, ljubičasti Ili mi se čini Pitala me je da li sam Hrvat Imam li devojku Volim li Rilkea, sve me je pitala A na oknu su ko Božićni zvončići moga detinjstva Zvonile kapi A noćna pesma tekla tihano niz donju mahalu Ej, Sulejmana othranila majka
Ona je prostrla svoje godine po parketu NJene su oči bile pune kao zrele breskve NJene su dojke bile tople kao mali psići Govorio sam joj da je glupava Da se pravi važna Svetlana, Svetlana Znaš li ti da je atomski vek De Gol, Gagarin i koještarije Sve sam joj govorio Ona je plakala, ona je plakala
Vodio sam je po kujundžiluku, po aščinicama Svuda sam je vodio U pećine je skrivao, na čardak nosio Pod mostovima se igrali žmurke Neretva žderbica Pod starim mostom crnjanskog joj govorio Što je divan, šaputala je, što je divan
Kolena joj crtao u vlažnom pesku Smejala se tako vedro, tako nevino Ko prvi ljiljani U džamije je vodio Karađoz beg mrtav, premrtav Pod teškim turbetom Na grob Šantićev cveće je odnela Malo plakala kao i sve žene. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:29 | |
| Milos Crnjanski - Priča
Sećam se samo da je bila nevina i tanka i da joj je kosa bila topla, ko crna svila u nedrima golim.
I da je u nama pre uranka zamirisao bagrem beo.
Slučajno se setih neveseo, jer volim da sklopim oči i ćutim.
Kad bagrem do godine zamiriše, ko zna gde ću biti.
U tišini slutim da joj se imena ne mogu setiti nikad više. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:30 | |
| Dobriša Cesarić
Slap Teče i teče, teče jedan slap;
Što u njem znači moja mala kap? Gle, jedna duga u vodi se stvara, I sja i dršće u hiljadu šara.
Taj san u slapu da bi mogo sjati, I moja kaplja pomaže ga tkati.
Tiho, o tiho govori mi jesen Tiho, o tiho govori mi jesen: Šuštanjem lišća i šapatom kiše. Al zima srcu govori još tiše. I kada sniježi, a spušta se tama, U pahuljama tišina je sama
Povratak Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!) Možda je pao trak istine u me, A možda su sanje. Još bi nam mogla desiti se ljubav Desiti-velim, Ali ja ne znam da li da je želim, Ili ne želim.
U moru života što vječito kipi, Što vječito hlapi, Stvaraju se opet, sastaju se opet Možda iste kapi - I kad prođe vječnost zvjezdanijem putem Jedna vječnost pusta, Mogla bi se opet u poljupcu naći Neka ista usta.
Možda ćeš se jednom uveče pojavit Prekrasna, u plavom, Ne sluteći da si svoju svjetlost lila Mojom davnom javom, I ja, koji pišem srcem punim tebe Ove čudne rime, Oh, ja neću znati, čežnjo moje biti, Niti tvoje ime!
Pa ako i duša u tome trenutku Svoje uho napne, Sigurnim će glasom zaglušiti razum Sve što slutnja šapne;
Kod večernjih lampa mi ćemo se kradom Pogledat ko stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vežu Neki stari lanci
No vrijeme se kreće, no vrijeme se kreće Ko sunce u krugu, I nosi nam opet ono što je bilo: I radost, i tugu. I sinut će oči, naći će se ruke, A srca se dići - I slijepi za stope bivšega života Njima ćemo ići | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:30 | |
| Pero Zubac - Ne bira se ljubav
Ne bira se ljubav kao ni smrt.
Sve je u knjigama duboko pod morem zapisano.
Jezikom neznanim nama, nebesnim pismenima.
Niti se odupreti mozeš niti preskočiti dan.
Kao što ne možeš tuđi san usniti niti okom drugim videti.
Voleo bih da nisi ti ona koju u ovom času volim.
| |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:31 | |
| Aleksandar Sergejevič Puškin - Volio sam vas
Volio sam Vas; i ljubav jos, mozda, Nije ugasla sva u srcu mom; No nek Vas ona sad ne brine vise, Ja necu da Vas rastuzujem njom.
Volio sam Vas nijemo i bez nade, S ljubomorom i strepnjom srca svog; Volio sam Vas iskreno i njezno, Volio Vas tako drugi, dao Bog. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Pablo Neruda - SVIDJAS MI SE KAD ŠUTIS…
Sviđaš mi se kad šutiš jer si kao odsutna, i čujes me izdaleka, i glas moj ne dodiruje te. Čini mi se kao da su ti letjele oči i čini se da ti je poljubac jedan zatvorio usta. Kako su stvari sve ispunjene dušom mojom izranjaš iz stvari, ispunjena dušom mojom. Leptirice sna, duši mojoj si slična, i slična si reči melanholija. Sviđas mi se kada šutiš i kad si kao udaljena. I kada kao da se žališ, leptiricu u gukanju. I čujes me izdaleka, i glas moj ne dostiže te: Pusti me da šutim s mučanjem tvojim. Pusti me da ti govorim takođe s tvojom šutnjom jasnom kao sveća jedna, prostom kao jedan prsten. kao noć si, šutljiva, zvezdana. Šutnja tvoja je zvezdana, tako daleka i jednostavna. Sviđas mi se kad šutis jer si kao odsutna. Udaljena i bolna kao da si umrla. Jedna reč tada, osmeh dovoljan je jedan. I veseo sam, veseo što nije tačno. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Luis Aragon - Bezimena
Poveriću ti jednu tajnu Vreme si ti Vreme je žena Ono oseća Potrebu da mu se udvara i da se klekne Pred njegove noge као kad se haljina raširi Vreme je kao kosa beskrajna Očešljana Ogledalo koje dah zamućije i dah razbistrava Vreme si ti koje spava u zoru kada se budi I kao nož si koji prolazi kroz moje grlo Oh što ne mogu da iskažem tu neprolaznu moru vremena I najgore je što je želja beskrajna i neispunjena Ta žeđ oka kad ti koračaš po odaji Ja znam da ne treba razbijati čaroliju Mnogo je gore nego da te osetim stranom Da bežiš sa mislima izvan nas I srcem već u nekom drugom veku Bože moj kako su reči teške A ustvari jeste to Moja ljubav iznad zadovoljstva Moja ljubav van domašaja današnjeg udarca Ti koja kucaš na moju slepoočnicu kao časovnik I ako ti nedišeš gušim se I po mojoj puti kolebaš se i zastaješ svojim stopalom Veliku tajnu hoću da ti kažem Svaka reč Na mojoj usni sirotica je koja prosi Jednu sitnicu za tvoje ruke stvarčicu koja tami pod tvojim pogledom I zato ja kažem tako često da te volim U nedostatku dovoljno jasnog kristala izraza kojiu bi ti stavila sebi oko vrata Ne vređaj se zbog mog prostačkog govora Prosta je voda koja izaziva taj neprijatni šum u vatri Reći ću ti veliku tajnu Ja ne znam Da govorim o vremenu koje na tebe liči Ja ne znam da govorim o tebi i ja se pravim Kao oni koji vrlo dugo na peronu stanice Mašu rukom pošto su vozovi otišli Šaka se smiruje tek pod novim teretom suza Hoću da ti kažem veliku tajnu Bojim se za tebe Bojim se onoga što te prati večerom ka prozorima I gestove koje ti činiš od reči koje se ne izgovaraju Bojim se vremena brzog i laganog bojim se za tebe Hoću da ti kažem veliku tajnu Zatvori sva vrata Lakše je umreti nego voleti Zato ja sebe mučim životom Ljubavi moja. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:32 | |
| JOSE LUIS HIDALGO - NE
Noć te uništava da bih te tražio kao ludak, u tami, u snu, u smrti. Moje srce izgara kao osamljena ptica. Tvoja me odsutnost ruši, život se zatvorio. Kakva samoća i mrak, kakav suh mesec na nebu, kakvi daleki putnici po nepoznatim telesima pitaju za tvoju krv, za poljupce, za kucanje tvog srca, za tvoju neočekivanu odsutnost u noći koja raste. Moje ruke te ne stežu i moje oči te ne poznaju. Moje su reči uspravne trazeći te utaman. Spokojna noć u meni, horizontalna i duga, pružena kao reka sa samostalnim obalama. Ali idem da te tražim, otimam te i čupam iz tame, iz sna, prikrivam te za svoje sećanje. Tišina gradi tvoju neobjašnjivu istinu. Svet se zatvorio. Sa mnom ostaješ. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:32 | |
| Atolaguire Manuel - NA MOJE RAME NASLONJENA
Na moje rame naslonjena bila si mi desno krilo. Kao da bi razastrla svoje milo, crno perje, dizale me tvoje reči u svetlo i belo nebo. Uzbđenje. Tišina. Sad sedim za svojim stolom, iz ramena krv mi teče, odsutnost me tvoja boli... | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:33 | |
| Miroslav Antić - Malilini
Mora biti da sam pošašavio - načisto.
Zar ne vidiš da si lepa, Malilini, da si lepa kao ptica od šarenog perja.
Nemam dukat da te kupim. Nemam braću da te otmem. Nemam majku da te uvračamo.
Da odem u vojsku dve-tri godine, rano mi je za vojsku, a i šta cu bez tebe.
Da idem po vašarima, Da sviram po birtijama, da kupujem perje, da se kockam, pa da zaradim,
- udaćes se za nekog dok se vratim, nesrećo.
Beži mi sa mojih očiju. Mora biti da sam pošašavio - načisto.
Nisi ti ni lepa, Malilini. nisi ti ni kao ptica od šarenog perja.
Ima takvih u ciganskom rodu i jos lepših - barem hiljadu.
Da te kupim za dukat, da ga odmah potrošiš. Šta će meni braća, pa da se u tebe zaljube.
Da je živa moja mati, ti bi u nju pogledala urokljivim očima, i ***** bi moju pretvorila u vrbu.
A možda i ne bi, Malilini. Eto šta ja govorim. Teško meni: lud sam!
Zar ne vidiš da si lepa, Malilini, da si lepa kao ptica od šarenog perja - priznajem!
Nemoj da me kljuješ u to moje grlo sa tim lepim očima.
Ne mogu da dišem od tebe. U nosu mi duša, nesrećo.
Ja žvaćem tvoju kosu. Ti žvaćes moju krv. Ja žvaćem tvoje ruke. Ti žvaćes moje srce.
Ja žvacem tvoju crvenu maramu. Ti žvaces moj nikakvi život. I moju nikakvu sudbinu.
Tako si me dovela u nešto glupavo pa govorim, a ne znam šta govorim.
Pa osećam, a ne znam šta osećam. Pa ja plačem i ne plačem ujedno.
Sad moram da idem da probam da nađem neki drugi život i drukčiju sudbinu. Idem u vojnike. baš me briga za tebe. Idem odmah sutra da budem oficir.
Baš je meni život lep. Otkud da je nikakav.
Nakriviću kapu preko uveta. Četa mirno! Četa napred marš!
Eto vidiš šta govorim. sve - koješta. šalim se. Oprosti.
Mora biti da sam pošašavio - načisto. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:33 | |
| Herman Hesse - BITI SREĆAN
U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti srećan. Samo smo zato na svetu, a sa svim dužnostima, svim moralom i svim zapovijedima retko činimo jedno drugoga srećnim, jer i sebe time ne činimo srećnima. Ako čovek može biti dobar, može to samo onda kada je srećan, kada u sebi ima sklada, dakle kada voli. To je bilo učenje, jedino učenje na svetu. To je rekao Isus, To je rekao Buda, To je rekao Hegel. Za svakoga je na ovome svetu jedino važno njegovo vlastito najunutarnjije, njegova duša, njegova sposobnost da voli. Ako je ona u redu, onda je svejedno jede li se proso ili kolači, nose li se dragulji ili rite; onda svet zvuči zajedno s dušom, onda je dobro. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:34 | |
| Desanka Maksimovic - SLOVO O LJUBAVI
Ako se volite ljubavlju koja buja u samći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtćete od miline, mognete li se još ikada sresti. Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sćanja na nju nikad se nećes spasti. Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge. Ako je želis bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa. Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete. Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo. Oni koji se kao reke ne mogu sliti, među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele. Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući. Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge - i osetimo se nesrećni i krivi. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:34 | |
| Rudyard Kipling - SVOME SINU KAO TESTAMENT
Ako možeš da vidiš uništeno djelo svog života I bez riječi da ga ponovo gradiš. Ako bez uzdaha i protesta podneseš Gubitak onoga što si dugo tekao. Ako možeš da budeš zaljubljen, ali ne i lud od ljubavi. Ako možeš da budeš jak, a da ipak ostaneš nježan. Da ne mrziš one koji tebe mrze, A da se ipak braniš i da se boriš. Ako možeš da slušaš kako tvoje riječi Izvrću nevaljalci da razdraže glupake I da čuješ kako luda usta o tebi lažu, A da sam ne kažeš ni jedne laži. Ako možeš da budeš jednostavan iako si savjetodavac kraljeva. Ako možeš da voliš svoje prijatelje kao braću, A da ti ni jedan od njih ne bude sve i sva. Ako znaš da razmišljaš, da posmatraš i upoznaješ, A da nikad ne postaneš skeptik i rušilac. Ako znaš da sanjariš, a da ti san ne bude gospodar. Da misliš, a da ne budeš samo maštalo. Ako možeš da budeš čvrst, ali nikada divlji. Ako možeš da si hrabar, a nikada neobazriv. Ako možeš da budeš dobar, ako možeš da budeš pametan, A da nisi čistunac i sitničar. Ako možeš da zadobiješ pobjedu poslije poraza I da te dvije varke podjednako primaš. Ako možeš da sačuvaš hrabrost i glavu kada je svi ostali gube, Tada će kraljevi – Sreća i Pobjeda Biti zauvijek tvoji poslušni robovi. A ono što više vrijedi nego svi kraljevi i sve slave – BIĆEŠ ČOVJEK, sine moj! | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:35 | |
| Miroslav Antic - Bosonoga pesma Ovo je pesma za tvoja usta od visanja i pogled crn. Zavoli me, kad jesen duva u pijane mehove.
Ja umem u svakom novembru da napravim jun. I nemam obicne srece. I nemam obicne grehove.
Moja je sreca srneca, a gresno mi je smesno Ako me neko cacne u ove oci placne, nije to neutesno:
ja umem od suza da pravim klikere lepe, prozracne.
Podelicu sa tobom sva moja sasava zdravlja. Zavoli moju senku sto se klati niz dan.
Sutra nas mogu sresti ponori ili uzglavlja. Ludo moja, zar ne znas: divno je nemati plan.
Izadji iz tog detinjstva kao iz starih patika. Zavoli moj osmeh, dubok kao jezerske vode.
Evo, i ja sam se izuo. Pod vrelim tabanima rastapa mi se asfalt.
Budi uz mene kad odem. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:35 | |
| Vincenzo Cardarelli - OKRUTNI OPROŠTAJ
Upoznao sam te okrutnu na rastanku. Videh te kako odlaziš Kao vojnik koji u smrt ide Bez milosti za onog ko ostaje. U tom času nisam imao snage da te pogledam. Od tebe,zatim,ni glasa više,samo tvoja slika, Neumorni drug,i tvoja šutnja Zastrašujuća kao bunar bez dna. Zanosim se da bi me ponovo Mogla zavoleti I trazim te i čekam da se vratiš, Da bih te video izmenjenu I ljutit ćeš se na me Što sam se usudio da ti prkosim U ljubavi i sasvim nepotrebno. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:36 | |
| Mak Dizdar - Ali to nije sve
Ali to nije sve Ti si nakanio da mene nema i pod svaku cijenu Ideš prema meni. I u jurišu Smejući se i plačuci Pred sobom Sve čistis i ništiš Ti si nakanio da me pod svaku cenu uništiš Ali nikako da nađeš Istinski put Do mene Jer Ti poznaješ uklesane i utrte pute I niti ijedan drugi (A mali su zapravo i jalovi Bez obzira koliko su Za tebe Oholog i jakog I preteški I Dugi) Ti poznaješ samo one puteve Što prolaze Od srca I Oka Ali to nije sve Ima puteva što su se ispružili pred nama Bez javnog traga kolovoza Bez voznog reda Bez vremena I roka Ti misliš da je tvoja putanja do ubogog mene Veoma sigurna i casna Ona Što dolazi S lijeva Ili Zdesna Zavaravaš se stalno da do mene treba ići Smjerovima sličnim Sa severa Ili Juga Ali to nije sve Kuga Oči uvijek Pametno mi traži Ispod ustalasale na vetru razi Iz korena zemlje gdje se zgusla tmina A iz bezmernih visina Odozgora Pritiskivati Grudi Najjace Može Mora Ali to nije sve Ti ne znaš zakon raskrsnice Između svetlila I Tmice Ali to nije sve Jer najmanje znaš da u svom biću Najteza rvanja su I ratovi pravi U samome Biću Ti ne znaš dakle da zlo si moje najmanje Izmađu mnogih Mojih Velikih Zala Ti ne znaš s kim Imaš posla Ti ne znaš ništa o mojoj mapi putova Ti ne znaš da put od tebe do mene Nije isto što i put Od mene Do tebe Ti ne znaš ništa o mome bogatstvu Skrivenom za tvoje moćne oči (Ti ne znaš da meni je Mnogo više Nego što misliš Sudbina Namrijela I Dala) Ti si nakanio da me pod svaku cijenu uništiš Ali nikako da nađes istinski put Do mene Shvatam te: Čovjek si u jednom prostoru i vremenu Što živi tek sada i ovdje I ne zna za bezgranični Prostor vremena U kojem se nalazim Prisutan Od dalekog jucer Do dalekog sutra Misleći O tebi Ali to nije sve. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:37 | |
| Arsen Dedić - Ne daj se Ines
Ne daj se Ines Ne daj se godinama moja Ines drukčijim pokretima i navikama Jer još ti je soba topla prijatan raspored i rijetki predmeti Imala si vise ukusa od mene Tvoja soba divota Gazdarica ti je u bolnici Uvijek si se razlikovala po boji papira svojih pisama, po poklonima Pratila me sljednjeg jutra oko devet do stanice I ruši se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom kao list niz jednu beogradsku padinu U večernjem sam odijelu i opkoljen pogledima
Ne daj se mladosti moja, ne daj se Ines
Dugo je pripremano naše poznanstvo I onda slucajno uz vruću rakiju i sa svega nekoliko rečenica, loše prikrivena želja tvoj je način gospođe i obrazi seljanke prostakušo i plemkinjo moja Pa tvoje grudi, krevet i moja soba objesena u zraku kao narandza kao narancdzasta svjetiljka nad zelenom i modrom vodom Zagreba Proleterskih brigada 39 kod Prkovic Pokisla ulica od prozora dalje i šum predvečernjih tramvaja Lijepi trenuci nostalgije, ljubavi i siromaštva Upotreba zajednicke kupaonice I "Molim Vas, ako netko traži"
Ne daj se Ines
Evo me ustajem tek da okrenem ploču Da li je to nepristojno u ovakvom času Mozart Requiem Agnus Dei Meni je ipak najdraži početak Raspolazem s još milion nježnih i bezobraznih podataka naše mladosti koja nas pred vlastitim očima vara, i krade, i napušta
Ne daj se Ines
Poderi pozivnicu, otkaži večeru, prevari muža odlazeci da se počešljaš u nekom boljem hotelu Dodirni me ispod stola koljenom Generacijo moja, ljubavnice
Znam da će još biti mladosti, ali ne više ovakve - u prosjeku 1938 Ja neću imati s kim ostati mlad ako svi ostarite I ta ce mi mladost teško pasti A bit ce ipak da ste vi u pravu Jer sam sam na ovoj obali Koju ste napustili i predali bezvoljno A ponovo počinje kiša, kao što već kiši u listopadu na otocima More od olova i nebo od borova Udaljeni glasovi koji se miješaju Glas majke prijatelja, kćeri, ljubavnice, broda, brata Na brzinu pokupljeno rublje pred kišu I nestalo je svjetla s tom bjelinom Još malo šetnje uz more i gotovo.
Ne daj se Ines | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:38 | |
| Žak Prever - Obletao je oko mene
Obletao je oko mene Za vreme mnogih meseca dana i časova I stavio je najzad svoju ruku na moje grudi Nazivajući me svojim malim malim srcem Istrgao mi je obećanje Kao što se istrže cvet iz zemlje I zadržao ga u svome sećanju Kao što se čuva cvet u zimskoj bašti A ja Zaboravila sam na svoje obećanje I cvet je brzo svenuo Oči su mu se iskolačile Pogledao me je popreko I uvredio teško A drugi je došao i nije mi ništa tražio Ali me je celu obuhvatio pogledom U času za njega bila sam naga Od glave do pete I kad me je svukao Dopustila sam mu da od mene čini šta hoće A nisam znala ni ko je on. | |
| | | TaNaNa Moderator
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika Uto 16 Jan 2007, 09:38 | |
| Vasko Popa - Vrati mi moje krpice
Padni mi samo na pamet Misli moje obraz da ti izgrebu Iziđi samo preda me Oči da mi zalaju na tebe Samo otvori usta Ćutanje moje da ti vilice razbije Seti me samo na sebe Sećanje moje da ti zemlju pod stopalima raskopa Dotle je među nama došlo
1 Vrati mi moje krpice Moje krpice od čistoga sna Od svilenog osmeha od prugaste slutnje Od moga čipkastoga tkiva Moje krpice od tačkaste nade Od žežene želje od sarenih pogleda Od kože s moga lica Vrati mi moje krpice Vrati kad ti lepo kažem
2 Slušaj ti čudo Skini tu maramu belu Znamo se S tobom se od malih nogu Iz istog čanka srkalo U istoj postelji spavalo S tobom zlooki nožu Po krivom svetu hodalo S tobom gujo pod košuljom Čuješ ti pretvorniče Skini tu maramu belu Šta da se lažemo
3 Neću te uprtiti na krkače Neću te odneti kud mi kažeš Neću ni zlatom potkovan Ni u kola vetra na tri točka upregnut Ni duginom uzdom zauzdan Nemoj da me kupuješ Neću ni s nogama u džepu Ni udenut u iglu ni vezan u čvor Ni sveden na običan prut Nemoj da me plašiš Neću ni pečen ni prepečen Ni presan posoljen Neću ni u snu Nemoj da se zavaravaš Ništa ne pali neću
4 Napolje iz moga zazidanog beskraja Iz zvezdanog kola oko moga srca Iz moga zalogaja sunca Napolje iz smešnog mora moje krvi Iz moje plime iz moje oseke Napolje iz mog ćutanja na suvom Napolje rekao sam napolje Napolje iz moje žive provalije Iz golog očinskog stabla u meni Napolje dokle ću vikati napolje Napolje iz moje glave što se rasprskava Napolje samo napolje
5 Tebi dođu lutke A ja ih u krvi svojoj kupam U krpice svoje kože odevam Ljuljaške im od svoje kose pravim Kolica od svojih pršljenova Krilatice od svojih obrva Stvaram im leptire od svojih osmeha I divljač od svojih zuba Da love da vreme ubijaju Kakva mi je pa to igra
6 Koren ti i krv i krunu I sve u životu Žedne ti slike u mozgu I zar okca na vrhovima prstiju I svaku svaku stopu U tri kotla namćor vode U tri peći znamen vatre U tri jame bez imena i bez mleka Hladan ti dah do grla Do kamena pod levom sisom Do ptice britve u tom kamenu U tutu tutinu u leglo praznine U gladne makaze početka i početka U nebesku matericu znam li je ja
7 Šta je s mojim krpicama Nećeš da ih vratiš nećeš Spaliću ti ja obrve Nećeš mi dovek biti nevidljiva Pomešaću ti dan i noć u glavi Lupićeš ti čelom o moja vratanca Podrezaću ti raspevane nokte Da mi ne crtaš školice po mozgu Napujdaću ti magle iz kostiju Da ti popiju kukute s jezika Videćeš ti šta ću da ti radim Seme ti i sok i sjaj I tamu i tačku na kraju mog života I sve na svetu
8 I ti hoćeš da se volimo Možeš da me praviš od moga pepela Od krša moga grohota Od moje preostale dosade Možeš lepotice Možeš da me uhvatiš za pramen zaborava Da mi grliš noć u praznoj košulji Da mi ljubiš odjek Pa ti ne umeš da se voliš
9 Beži čudo I tragovi nam se ujedaju Ujedaju za nama u prašini Nismo mi jedno za drugo Stamen hladan kroz tebe gledan Kroz tebe prolazim s kraja na kraj Ništa nema od igre Kud smo krpice pomešali Vrati mi ih šta ćeš s njima Uludo ti na ramenima blede Vrati mi ih u nigdinu svoju beži Beži čudo od čuda Gde su ti oči I ovamo je čudo
10 Crn ti jezik crno podne crna nada Sve ti crno samo jeza moja bela Moj ti kurjak pod grlo Oluja ti postelja Strava moje uzglavlje Široko ti nepočin-polje Plameni ti zalogaji a vostani zubi Pa ti žvaći izelice Koliko ti drago žvaći Nem ti vetar nema voda nemo cveće Sve ti nemo samo škrgutanje moje glasno Moj ti jastreb na srce Manje te u majke groze
11 Izbrisao sam ti lice sa svoga lica Zderao ti senku sa svoje senke Izravnao bregove u tebi Ravnice ti u bregove pretvorio Zavadio ti godišnja doba Odbio sve strane sveta od tebe Savio svoj životni put oko tebe Svoj neprohodni svoj nemogući Pa ti sad gledaj da me sretneš
12 Dosta rečitoga smilja dosta slatkih trica Ništa neću da čujem ništa da znam Dosta dosta svega Reći ću poslednje dosta Napuniću usta zemljom Stisnucu zube Da presečem ispilobanjo Da presečem jednom za svagda Staću onakav kakav sam Bez korena bez grane bez krune Staću oslonjen na sebe Na svoje čvoruge Biću glogov kolac u tebi Jedino što u tebi mogu biti U tebi kvariigro u tebi bezveznice Ne povratila se
13 Ne šali se čudo Sakrilo si nož pod maramu Prekoračilo crtu podmetnulo nogu Pokvarilo si igru Nebo da mi se prevrne Sunce da mi glavu razbije Krpice da mi se rasture Ne šali se čudo s čudom Vrati mi moje krpice Ja ću tebi tvoje! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Stihovi velikih pesnika | |
| |
| | | | Stihovi velikih pesnika | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |