Bez cenzure
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bez cenzure

Forum za slobodu reči

PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  Pristupi  

NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE

Ići dole 
AutorPoruka
Lauda
Prijatelj foruma
Lauda

Broj poruka : 10774
Datum upisa : 03.11.2006

NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE Empty
PočaljiNaslov: NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE   NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE EmptySub 25 Nov 2006, 00:54

Volfgang Šomburg, sudija Žalbenog veca Haškog suda
NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE,
NEGO DA NA OSNOVU DOKAZA UTVRDI DA LI JE OPTUŽENI
POJEDINAC KRIV ILI NIJE

Volfgang Šomburg, sudija Žalbenog veca Haškog suda, nedavno je, u intervjuu za austrijsku državnu novinsku agenciju APA, oštro napao Karlu del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, da manipuliše politickim pritiscima na odredene procese i da njen zadatak to nije!
"Vezivanje evrointegracijskih težnji Srbije s Haškim sudom je kontraproduktivno. Kontraproduktivno je ako država smatra da je talac jednog ili dvojice ljudi koji su na listi traženih, a koji ne žele da izadu pred taj sud - izjavio je Volfgang Šomburg, u intervjuu agenciji APA".
Takode, deo njegove izjave da posao Haškog suda nije da osuduje vlade i države, nego da na temelju dokaza odluci da li je optuženi pojedinac kriv ili nije, izazvala je opšte interesovanje kod strucnjaka za pravo.
Glavni tužilac Haškog tribunala, Karla del Ponte, služi se politickim pritiscima, i time dovodi u pitanje nezavisnost pravosuda - smatra nemacki sudija Šomburg.
On je, inace, prvi sudija iz Nemacke kojeg je na tu funkciju izabrala Opšta skupština Ujedinjenih nacija. Dugi niz godina Volfgang Šomburg radio je u Berlinu kao državni pravobranilac i sudija, a 2001. prešao je u Hag, gde je, izmedu ostalih, u predraspravnom postupku vodio predmete protiv dr Vojislava Šešelja, protiv oficira Armije BiH Envera Hadžihasanovica i Amira Kubure, a predsedavao je u predmetima protiv Milomira Stakica, Miroslava Deronjica i Dragana Nikolica.
Sada je u haškom žalbenom vecu, drugostepenoj instanci Medunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, gde je nasledio sudiju Kloda Žordu.
Sa njim su nedavno razgovarali i novinari zagrebackog "Globusa", gde je odgovorio i na pitanje "Bili ste jedan od retkih pravnih strucnjaka koji je rekao da nije razocaran ishodom Miloševicevog sudenja?", odgovorio:
- Takve situacije, da optuženik umre tokom sudenja, dogadale su se i ranije. One nisu uobicajene, ali su deo života. Šteta je što Miloševic nikada nije bio u samom finalu suocen s pravdom, odnosno što nije imao priliku da cuje za šta sve jeste, i za šta sve nije osuden. Ali, ako strogo pravno posmatrate, Miloševic je umro uz pretpostavku nevinosti, jer nikad nije izrecena konacna presuda. A svako je nevin dok mu se ne dokaže suprotno.
o Vecina ljudi u zemljama bivše Jugoslavije misli da ste politicki sud i instrument politike velikih sila, šta mislite o tim komentarima?
- Ne bih se složio. Nikada kao sudija nisam bio tako nezavisan kao sada. U nacionalnom pravnom sistemu sudije su ponekad pod pritiskom raznih uticaja, toliko da se moraju zapitati cijim interesima služe. Ja ovde, do sada, nisam imao taj problem. Niko se nije mešao. I, doista, ne možete pronaci sudije koji su toliko nezavisni, kao što su to sudije u Hagu. Što se tice nas, mi se bavimo samo pojedinim slucajevima. To je zadatak sudije. Mi ne pišemo optužnice, nego na temelju predocenih dokaza donosimo odluku je li neka osoba kriva ili ne. Samo ta osoba, taj pojedinac, niko drugi. To mora biti jasno, jer je u tom smislu uloga sudije jasno odredena. Mi se ne mešamo u rad tužilaštva i u pisanje njihovih optužnica, niti osudujemo grupu, vlade ili države. To mora biti jasno. To nije naš posao, i želim da ovo bude do kraja jasno. Ishod slucajeva zavisi od dokaza i svedoka. Mi na to ne možemo uticati. Katkad se dogodi da naprosto nemate dokaza za slucaj, kada se oni pojave, onda se i presuda u drugom stepenu znacajno promeni. Zato je dobro da postoji žalbeni postupak, jer se pokazalo da smo spremni da uzmemo u obzir i nove dokaze kada se otvore neki državni arhivi, i kada se haškim istražiteljima omoguci uvid u njih. Tada se situacija dramaticno menja.
o Prvi ste Nemac izabran za sudiju u Tribunalu, i to vam je donelo probleme. Na primer, Šešelj je bio protiv vas kao sudije, zbog istorijskih razloga - Nemci su izgubili rat, pa cete vi sada iskoristiti svoju poziciju da se osvetite. Kako se osecate kad cujete takve primedbe?
- Nikad ne bih upotrebio ni tu rec, ni ideju osvete. Kao što ste rekli, Šešelj je zaista tražio moje izuzece, no, to me nije zabrinulo. Uostalom, Šešelj je moje kolege prozvao da su deo kriminalne katolicke bande, tako da nas je sve pokušao uvrediti bez razloga. Nisam dopustio da cinjenica što sam Nemac nekom daje mogucnost da sumnja u moj rad. Razumem da ljudi imaju takav pristup, ali se ja s njima ne slažem. Ne vidim zašto bi istorija mogla biti prepreka. Naprotiv, velika je cast što je Nemacka danas integrisana u medunarodni pravni poredak. Što se mene licno tice, roden sam 1948, posle Drugog svetskog rata, i potpuno sam svestan šta se dogodilo pre toga, pa i na podrucju bivše Jugoslavije.
o Kao sudija, šta smatrate glavnim nedostatkom u radu Haškog suda?
- Slucajevi predugo traju. Od samog pocetka nije se pazilo na to da se moramo fokusirati na najteže zlocine i suditi najodgovornijim osobama. Mnogo se energije potrošilo bez potrebe. Vece bezbednosti OUN je stoga odlucilo da Haški sud mora imati svoj kraj, jer bi otezanje slucajeva u nedogled bilo kontraproduktivno. To utice i na sam proces pomirenja u konkretnim slucajevima, na terenu. Ljudi se u vecem broju vracaju na svoja ognjišta kad vide da su oni koji su ih progonili osudeni za ratne zlocine. Ako sudenje traje dugo, onda se sve to menja, i treba mnogo vremena da bi se situacija normalizovala. Hag je sada pri kraju rada, i nadam se da smo uspeli doprineti miru u regionu. Svesni smo svojih ogranicenja, ali mislim da smo, u završnici, ipak dobro obavili posao.
o Je li pošteno što ljudi koji su proglašeni nevinim pred sudom, a proveli su godine u zatvoru, nemaju pravo ni na kakvu kompenzaciju?
- Mi smo ad hok sud, i naš je Statut napravljen za samo nekoliko dana. Mislim da je to što spominjete greška pisaca Statuta. Prevideli su da ljudi, koji nisu odgovorni za zlocine koji su im pripisani, nemaju pravo ni na kakvu nadoknadu.
U intervjuu agenciji APA Volfgang Šomburg je izrekao niz kritika i na racun glavnog tužioca Tribunala Karle del Ponte, dajuci do znanja da nezavisnost pravosuda dolazi u pitanje kada se tužilac služi politickim pritiscima da bi ostvario svoj cilj.
- To je posao za UN, EU ili same države, to nije posao pravnika - rekao je Šomburg na predavanju u austrijskom Alpbahu, a njegove reci prenele su austrijske agencije.- Jedan od mojih principa jeste da sudija ne komentariše svoje odluke, posebno kad su to odluke sudskog veca.
Nazad na vrh Ići dole
https://bezcenzure.forumsr.net
Gost
Gost

PočaljiNaslov: Re: NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE   NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE EmptySub 25 Nov 2006, 17:12

Haag je sud koji osuđuje države a ne pojedince.
To je i najveći problem toga suda. Meni oni ne trebaju reći da je politika S. Miloševića bila velikosrpska, genocidna i osvajačka. Niti je na njima da to kažu. To će povijest reći.
Nazad na vrh Ići dole
Lauda
Prijatelj foruma
Lauda

Broj poruka : 10774
Datum upisa : 03.11.2006

PočaljiNaslov: Re: NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE   NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE EmptyPon 27 Nov 2006, 00:04

gizmo ::
Haag je sud koji osuđuje države a ne pojedince.
To je i najveći problem toga suda. Meni oni ne trebaju reći da je politika S. Miloševića bila velikosrpska, genocidna i osvajačka. Niti je na njima da to kažu. To će povijest reći.

Istorija često zna biti slepa kao i (ne)pravda Exclamation santa
Nazad na vrh Ići dole
https://bezcenzure.forumsr.net
Gost
Gost

PočaljiNaslov: Re: NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE   NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE EmptyPon 27 Nov 2006, 17:54

Hoćeš reći kako povijest pišu pobjednici?
Tako je bilo i uvijek će biti. Ali nije na Haagu da tu povijest piše.
Kad bi se oni ograničili na suđenje ljudima koji su počinili zločin, imenom i prezimenom to bi bila druga priča.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE   NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE Empty

Nazad na vrh Ići dole

NIJE POSAO HAŠKOG SUDA DA OSUĐUJE VLADE I DRŽAVE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» SNSD finansiran od Vlade USA???
» Rasizam ili pedagogija?
» Sporazum sa EU test za opstanak Vlade
» kako pronaci posao u Srbiji

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Bez cenzure :: ...DRUŠTVO... :: Politika-