Problem Buk Bijele je politički isforsiran
Jasna VUKIČEVIĆ
Poskupljenje struje, moguće restrikcije, oprost zastarjelih dugova za utrošak električne energije – sve to je stavilo
Elektroprivredu u fokus javnosti. Nekoliko dana nakon početka akcije "oprosta" zastarjelih dugova za
neplaćenu struju, Elektroprivreda je odlučila da tu akciju, pod pritiskom javnosti, obustavi. Razloge pojašnjava
član Upravnog odbora Elektroprivrede, Vojin Đukanović, inače zagovornik preispitivanja skupštinske Rezolucije o
stopiranju izgradnje hidrocentrale Buk Bijela.
ĐUKANOVIĆ: Obzirom da će Crna Gora iduće godine uvoziti oko 40 posto ukupnih potreba električne energije, a kod uvoza električne energije nema rasprave o tome da li će se plaćati ili neće, onda je Odbor direktora donio određene zaključke da se ta naplata ubrza. Pri tome je dogovoreno da se u budućem radu u cijelosti mora ispoštovati Zakon o energetici, koji daje pravo Elektroprivredi da sve one potrošače koji redovno ne plaćaju električnu energiju isključi sa mreže i da sa isti ne mogu priključiti prije nego što izmire svoje obaveze. Bilo je raznih tumačenja u javnosti da li zakon obligacijama može uticati na to da se neka potraživanja starija od godine dana smatraju kao nenaplativa, ali obzirom da je na svakom računu koji su potrošači dobijali postojao i stari dug, a računi ne mogu zastarijevati jer ih je potrošač prihvatio, obzirom da nije prigovorio na te račune, niti prigovara, Zakon o energetici se mora poštovati.
RSE: Sve to nekako zvuči kao Vrzino kolo. Ko u cijeloj priči snosi najviše posljedica – oni koji su redovne platiše?
ĐUKANOVIĆ: Nema tu Vrzinog kola. Do sad je posljedica snosila Elektroprivreda. Posljedica toga načina ponašanja potrošača je i ne izgradnja novih energetskih kapaciteta i nedostatak električne energije. U budućem periodu mi, kao odgovorni ljudi iz privrede, moramo da pokušamo da izgradimo nove energetske kapacitete. Potrošači moraju da ispunjavaju svoje obaveze sa saznanjem da nikakav iznos potraživanja neće biti oprošten nikome, ali postoji mogućnost, uz razumijevanje standarda građana, da se na određene rate plati taj dug, uz snošenje svih troškova takvog odlaganja.
RSE: Naravno, ono oko čega se svi slažu je to da Crna Gora ima deficit struje. Kažete da se on može riješiti samo izgradnjom novih elektrana. U toku ste sa cijelom pričom oko Buk Bijele. Kako sačuvati to neprocjenjivo turističko-ekološko obilježje Crne Gore, a opet proizvoditi struju?
ĐUKANOVIĆ: Mislim da je problem Buk Bijele politički isforsiran. I ja sam ljubitelj prirode, planinar sam i splavario sam Tarom. Skupština je donijela rezoluciju kakvu je donijela. Smatram da je to potpuno pogrešna odluka, donesena pod pritiskom politikantskih uticaja i opozicije i dijela nekih nevladinih organizacija i ljudi koji uopšte ne razumiju problem energetike Crne Gore. Mislim da će jednog dana doći do preispitivanja te rezolucije, da će se taj energetski objekt raditi. Slažem se s jednim ponašanjem dijela javnosti, a to je da taj objekt mora izgraditi država Crna Gora, a ne neko drugi.
RSE: Bilo je mišljenja, posebno od strane opozicije u Crnoj Gori, da je cijeli ovaj problem Elektroprivrede u posljednje vrijeme zapravo posljedica korišćenja Elektroprivrede za političke poene kroz razne subvencije.
ĐUKANOVIĆ: Vidim da se u štampi stalno pojavljuju neke definicije energetskog lobija. To su obične gluposti. Nema energetskog lobija. Imaju ljudi koji razumiju energetski problem Crne Gore, a ima i ljudi koji ga ne razumiju.
RSE: Vaša sigurnost u to da će biti izgradnje novih elektrana u Crnoj Gori, da li je posljedica nekih informacija? Da li je o tome bilo u posljednje vrijeme riječi?
ĐUKANOVIĆ: Ne, nego kao privrednik mislim da treba raditi u interesu države Crne Gore, a interes države Crne Gore je izgradnja novih objekata.
RSE: Robert Gelbard je ovih dana bio u Crnoj Gori i želi promovisati američka ulaganja u Crnu Goru. Ranije je bio savjetnik IFT-a. Imate li informacija da je eventualno zainteresovan za moguće investicije u hidrocentrale?
ĐUKANOVIĆ: Sve investicije su dobro došle u Crnoj Gori, ali kada je riječ o korištenju privrednih bogatstava Crne Gore, zagovornik sam toga da to radi država, a kroz buduću proizvodnju budućih elektrana mislim da se može obezbjediti da Elektroprivreda Crna Gore bude jedan privredni gigant, kao što je Češki ČEZ, koji će biti motorna vuča za dalji razvoj Crne Gore, osim turizma i ostalih prednosti Crne Gore.
RSE: Pretpostavljam da redovno plaćate struju?
ĐUKANOVIĆ: Normalno, nije se desilo da ne platim račun na vrijeme.
RSE: Čudi li vas onaj dio javnosti koji redovno plaća svoje račune, a ne oglašava se povodom svih ovih događanja posljednjih dana vezanih za Elektroprivredu? Možete li zamisliti da sada 10 hiljada urednih platiša potpišu tužbu protiv Elektroprivrede i zatraže smanjenu cijenu kW jer redovno plaćaju?
ĐUKANOVIĆ: Mi imamo preko 200 hiljada redovnih platiša i oko 80 hiljada neredovnih platiša. I do sada smo preduzimali zakonske mjere protiv neredovnih platiša. Normalno da treba imati u vidu i objektivne okolnosti, da neki ljudi stvarno ne mogu to da plate. Treba imati razumijevanja i omogućiti im da u nekom normalnom roku to plate.
RSE: Da li ste na bordu direktora Elektroprivrede razgovarali o tome da neko u Elektroprivredi možda treba snositi odgovornost zato što je jedna trećina, od 85 hiljada domaćinstava koji ne plaćaju struju, u zoni zastarjelosti?
ĐUKANOVIĆ: Nismo o tome razgovarali jer da bi neko o tome razgovarao mora znati kompletne probleme sa kojima se bori Elektroprivreda, tehničku opremljenost elektroprivrede, zakonske propise, mentalitet naših ljudi, sankcije koje su bile u Crnoj Gori. Nije jednostavno kazati da moraju svi da plaćaju, ali da moraju platiti svoje obaveze – moraju. Tu nema dileme ni za jednog građanina Crne Gore da će te obaveze morati da ispuni jer struja je roba i ako nešto uzmete to morate i platiti.
------------------------------------------------------------------------------------
mnogo ljudi dole će biti ostavljeno bez struje i ostalih životnih resursa....na žalost!