Problemi sa vehabijama u Sarajevu
Marija ARNAUTOVIĆ
U Sarajevu je danas bila zatvorena jedna od centralnih gradskih džamija, Careva džamija, u kojoj se nalazi i sjedište reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Razlog je problem koji u Islamskoj zajednici imaju posljednjih dana sa pristalicama vehabijskog pokreta. Vehabije naime žele, mimo dopuštenja vjerskih vlasti, držati predavanja u ovoj džamiji. Prošlog četvrtka imam Careve džamije Sadrudin efendija Išerić pozvao je policiju jer ista grupa vehabija džamiju nije htjela napustiti nakon okončanja vjerskog obreda.
Nakon što su pristalice vehabijskog pokreta, predvođene Jusufom Barčićem, najavile da će održati predavanje u Carevoj džamiji u Sarajevu, vrata ove bogomolje danas su bila zaključana i za vjernike koji su došli obaviti vjerski obred, kao i za desetak vehabija. Jusuf Barčić:
«Mi nismo došli da pravimo incident ovdje. Došli smo da obavimo namaz i molitvu, kao i uobičajeno. Znači, kada nađemo zatvorena vrata, vratimo se. Odgovornost snosi onaj, ja nisam zaključao.»
Vjernici ne pamte da se iz Careve džamije nije čuo poziv za molitvu i da su vrata bila zaključana. Negodovali su i zbog dolaska vehabija:
«Bruka i sramota.»
«Oni se šire. Oni mladiće vrbuju, i djevojke. Evo na medijima sam čuo da je ovaj isti čovjek bio u zatvoru 4 mjeseca zato što je istukao svoju ženu.»
Prošlog četvrtka imam Careve džamije Sadrudin efendija Išerić pozvao je policiju jer ista grupa vehabija džamiju nije htjela napustiti nakon okončanja vjerskog obreda. Policija je u Carevoj džamiji intervenisala i 25. januara, jer su vehabije provalile vrata džamijskog harema, nakon što su ostali zaključani po okončanju vjerske službe.