Muke Milanovčanina na nemačkoj granici
U ćeliji 25 sati bez ikakvog objašnjenja
GORNJI MILANOVAC - Kada je početkom marta krenuo kamionom prema Evropi Ivan Matijević (29) iz milanovačkog sela Bogdanica nije ni slutio da će na nemačkoj granici biti uhapšen i zadržan dvadeset pet sati u ćeliji na graničnom prelazu između Češke i Nemačke. Matijević ne zna zašto je bio uhapšen jer nije dobio nikakvo objašnjenje, zbog čega najavljuje tužbu protiv nemačke pogranične policije.
Ovaj Milanovčanin, koji poslednjih šest meseci krstari kamionom uglavnom na istoj relaciji, kaže pre toga nikada nije imao problema ni na jednom graničnom prelazu jer su svi papiri i dozvole sa kojima putuje regularni.
- Za firmu u kojoj sam zaposlen prevozio sam filtere "frada" iz Aleksinca za Prag i rakiju "žuta osa" iz Kragujevca za Diseldorf. Izašao sam iz Češke bez ikakvih problema, a kada sam stigao na nemački granični prelaz Vajtahaus, počela je noćna mora. Pružio sam pasoš, a oni su mi tražili tahografsku traku iz kamiona, onda ličnu kartu, pa međunarodnu vozačku dozvolu, i na kraju i našu. Ništa mi nije bilo jasno. Onda su mi rekli da parkiram kamion i dođem u njihovu kancelariju. Odatle su me strpali u auto i odvezli u policijsku stanicu. Kao najvećeg kriminalca slikali su me sa brojevima, uzeli otiske prstiju i oduzeli sve stvari i ključeve od kamiona koji su pretresli - opisuje Matijević početak svojih muka tog 5. i 6. marta.
U kamionu su, naravno, pronašli rakiju, pa su počeli da viču misleći da je švercer, ali su ubrzo pronašli dokumentaciju. Rekli su mu da mu nisu u redu dokumenta - pasoš, vozačka, čak i lična karta, i da sumnjaju da su dokumenta falsifikat.
- Smešno, ali jedino im je ispravna bila saobraćajna za moj "ford" koji je registrovan u Crnoj Gori. A jedan od policajaca stalno je ponavljao "Pakistan"... Tek posle sedam sati ispitivanja, prebacivanja iz kancelarije u kancelariju, doveli su mi prevodioca. Nju su pitali gde su Čačak i Gornji Milanovac, da li imam akcenat koji se govori u tom kraju i da li su ta mesta na granici sa Albanijom. Pominjali su deportovanje u Pakistan ili Albaniju - ispričao je Matijević, koga su zatim Nemci sproveli ponovo na češku granicu. Česi su preko naše ambasade tražili proveru podataka, a Matijević je uspeo da preko mobilnog telefona pošalje poruku svojoj porodici i da se javi gazdi u Štutgartu. Porodica je obavestila milanovačku policiju koja je odmah uputila potvrdu podataka - da se radi o Ivanu Matijeviću iz Bogdanice.
- Ponovo su me vratili na nemački granični prelaz i tek kada je stigao šef, pustili su me. Nikakvo objašnjenje nisam dobio zašto se to dogodilo, osim što su mom gazdi rekli da ako hoće sve odgovore, da ih traži pravnim putem. Iako su mi čak preporučili da ne pomišljam na tužbu "jer ću ubuduće biti nepoželjan", neću odustati zbog straha i maltretiranja koje sam doživeo. Sigurno je da ne smem da putujem za Nemačku jer se plašim da će se sve ponoviti, pošto su moja slika i ime uneti u kompjuter, a možda su i na nekoj poternici. Tužba je jedini način da sperem ljagu sa sebe i svog imena - kaže Matijević.