"Nisam kurir Stojana Župljanina!"
Smenjeni službenik Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OSA) Predrag Ćeranić demantovao je da je povezan sa haškim beguncem Stojanom Župljaninom, ističući da je on "oteran sa posla".
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak 30. maja smenio je Ćeranića iz OSA zbog sumnje da čini mrežu podrške Haškom beguncu Stojanu Župljaninu.
Ćeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci kazao da je Župljanina poslednji put video pre podizanja optužnice protiv njega u decembru 1999. godine, kada su zajedno, sa grupom osoba, putovali na Hilandar na Svetu Goru.Prema njegovim rečima, priča o smeni počela je kada je u sarajevskom listu "
Dnevni avaz" objavljen članak pod nazivom "U mreži pomagača obaveštajci iz RS", uz koji je bila i fotografija na kojoj se nalaze on, Stojan Župljanin i Nenad Novaković, a koja je snimljena na Hilandaru: "Na fotografiji se vidi i Miloš Prica, ambasador BiH u Misiji UN u Njujorku. Nije logično da je bivši obaveštajac bitniji od drugih i da ova fotografija nije smetnja da Prica bude ambasador, a ja ne mogu da budem običan operativac."
Ćeranić je dodao da se čini da fotografija predstavljala dokaz za OHR da je on u kontaktu sa ratnim zločincima, zbog čega je usledila njegova smena. Naglasio je da su njemu, kao običnom operativcu, jedino bile dostupne informacije koje je sam napisao.
"Ako imate podatak i sumnjate da je neko kurir haškog begunca, zar nije logično da ga pratite, prisluškujete i njegovim tragom dođete do haškog begunca, a ne da mu oduzmete dokumenta i objavite njegovo ime u svim sredstvima informisanja", upitao je Ćeranić.
On je naveo da je voljom direktora Obaveštajno-bezbednosne službe (OBS) RS Riste Zarića decembra 2004. godine udaljen iz tada uspostavljene Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH zbog "eliminatornih elemenata u bezbednosnoj proveri", ali da je nakon pravosnažne presude Sud vraćen na posao.
"Metodologija koju sam predložio bila je prihvaćena, a tada sam postao opasan i neko koga je iz agencije trebalo ukloniti", rekao je Ćeranić i dodao da je problem u tome što su ljudi, koji su ga iz agencije odstranili 2004. godine, još u vrhu te službe.
Ćeranić je naveo da on "drugi put ispašta zbog frustracija i straha Riste Zarića da ne ostane bez funkcije zamjenika direktora OBA". On je dodao da se sve na čemu je u protekla dva meseca radio nalazi u elektronskom sistemu OBA i da nadležna tela to mogu lako provjeriti, te pozvao Zajedničku komisiju za kontrolu nad radom OBA Parlamentarne skupštine BiH da ostvari uvid u ovaj predmet i izjasni se o njemu.
Ćeranić je smenjen u petak, 30. maja, navodeći da je, zbog osetljivosti funkcije koju obavlja, procenio da je neophodno da mu zabrani pristup poverljivim informacijama, "jer se dovodi u pitanje sposobnost agencije da ispunjava svoju zakonsku obavezu saradnje sa Haškim tribunalom".
Lajčak je, istog dana kada je smenio Ćeranića, naredio svim agencijama za sprovođenje zakona u BiH da oduzmu putne isprave 16 osoba koje su povezane sa haškim beguncem Stojanom Župljaninom.
(MONDO/agencije, foto "Dnevni avaz" - Stojan Župljanin na slici levo, Ćeretić u sredini)