KO KAŽE DA JE SFRJ MRTVAU centru Uljme, nadomak Vršca, već dve godine radi kafe picerija sa imenom naše bivše države. Prostor godinama služio kao gradski WC[img:e30f]
http://www.kurir-info.co.yu/files/image_for_teaser/Thumb_VO1522SINA-54493_f-1[1].jpg[/img:e30f] VRŠAC - U centru Uljme, mestu sa 6.000 stanovnika, vijori se plavo-belo-crveni barjak s petokrakom, a pored njega, na zidu, velika tabla na kojoj piše “Caffe SFRJ”. Na svakoj stolici na naslonu piše “SFRJ”, konobari nose majice sa imenom nekadašnje nam države, u unutrašnjosti picerije slike Jajca i tadašnjih osnivača Federativne Narodne Republike Jugoslavije (sve sa Titom), kao i mnoštvo drugih fotografija predela bivših republika Jugoslavije.
- Živi ova “SFRJ” od februara 2005. godine i niko je ne dira, neće da je razbija, a ako neko poželi, može samo da proba. Moja “SFRJ” će živeti dok ja živim - poručuje 49-godišnji vlasnik Života Purić Purke, nekada žestoki momak s beogradskog asfalta, ali i ulica Pariza, u kome je proveo 15 godina.
On dodaje da je na ideju za otvaranje ovog kafea došao zbog toga što mu je bilo žao stare Jugoslavije.
-Naša zemlja koju su razbili bila je lepa i velika država, štitila je svoje građane. Bilo je to lepo vreme. Žao mi je bilo kad je uništiše probisveti, pa rekoh sebi: hajde, Purke, da to nekako ispraviš - priča vlasnik kafea.
Zgradu u kojoj je sadašnja “SFRJ”, koje li ironije, držao je svojevremeno FK Partizan iz Uljme, ali je i ona propala - zarasla u korov, prozori razbijeni.
-Osam, devet godina zgrada je služila kao javni NJC. Otkako sam zakupio prostor, niko me nikada nije pitao zbog čega sam kafeu dao ime “SFRJ”. Vole ljudi da dođu najviše zbog dobre pice, ali i imena koje u svakom ko je znao tu državu budi i nostalgiju i sećanja na neka lepša vremena - priča Purke.
On dodaje da je, iako gostiju u kafeu ne fali, sve očiglednije da narod nema para. Dolaze, kaže, sede u “SFRJ”, popiju kafu ili mineralnu vodu i odu.
Purić od para koje zaradi u “SFRJ” izdržava suprugu Snežanu i četvoro dece - Tamaru, Anju i blizance Vukašina i Nađu.
<Kurir