Poljska neće prepametne policajce
U poljskoj policiji, kojoj očajnički i hronično nedostaje oko 6.000 ljudi, kompjuterski program dozvoljava sebi luksuz da eliminiše kandidate za posao samo zato što mu je sumnjiva njihova inteligencija.
Da kompjuterski program "Multiselekt" čini sve da poljski čuvari reda budu kao iz viceva o glupom policajcu, javnost je saznala kada se požalio Mječislav Drost s diplomom profesora etike i tečnim znanjem engleskog jezika, a pride je instruktor kung fua.
Iako je briljirao i na opštom delu testa i proveri fizičke spremnosti, kompjuter ga je odbacio.
"Policijski psiholog koji razgovara s kandidatima rekao mi je da sam po oceni kompjutera suviše intelektualac i da za mene nema mesta u policiji", rekao je Drost za dnevnik "Gazeta viborča".
Nadležni za prijem novih policajaca u Katovicama, gde se prijavio Drost, potvrdjuju da kompjuter ima odredjeni profil koji je potreban policiji i drži ga se kao pijan plota.
"Policajac koji patrolira na ulici i juri fudbalske huligane ne mora da bude pravnik sa znanjem pet jezika, dovoljno da svojom pojavom izaziva poštovanje i nema psihopatske sklonosti. Ali one superinteligente možemo da iskoristimo u drugim našim službama a ne da ih odbacujemo zato što se ne uklapaju u profil kompjutera", izrazio je nezadovoljstvo "Mulitselektom" jedan od šefova policijskih sindikata Roman Vježbicki.
Da je kompjuter pretarao i zabrazdio i da će morati da bude fleksibilniji, uvideli su i šefovi policije kada su ustanovili da ne samo što su mu sumnjivi pametni, već odbacuje i sve koji navode da su već radili bar godinu dana u policiji ili vojsci.
Program tako automatski eliminiše i policajce primljene na probni rad, a koji pošto su se dobro pokazali, sada žele da dobiju stalno zaposlenje.
(Beta)