Bojana Jovanovski novi biser srpskog tenisaNiska bisera srpskog tenisa se nastavlja. I dok na profi sceni dominiraju Jelena, Ana i Novak, njihovim stopama, ali u juniorskim vodama, munjevitom brzinom korača mlada Bojana Jovanovski. Za samo godinu dana, sada petnaestogodišnja teniserka prešla je put od toga da nije ni bila na rang listi ITF konkurencije do 18 godina, do toga da je sada 11. juniorka sveta.
„Još uvek radim na šljaci, ali uskoro bi trebala preći na beton, mada kod nas nema adekvatnog terena na kome bi mogla da se spremam za ovu turneju. Moj trener Veljko Radojčić i ja ćemo otići par dana ranije za Ameriku upravo zbog toga da bi se adaptirala na pravu podlogu na kojoj će se i igrati predstojeći turniri. Ambicije i želje su mi velike, ali ne želim da se opterećujem. Radim ono što volim, velika su odricanja, ali nije mi teško jer imam svoj cilj i znam šta želim”, kaže novi dragulj srpskog tenisa.
Jovanovski je ove godine na Vimbldonu savladala drugu na ITF listi, Ruskinju Anastasiju Pivovarovu, a na turniru pre ovog nova srpska nada eliminisala je i ovogodišnju finalistkinju Rolan Garosa Kolumbijku Marijanu Marino.
U Australiji ove godine Bojana je odigrala svoj prvi Gren slem, prošla kvalifikacije i bila zaustavljena u drugom kolu. Igrala je Bojana finale čuvenog Bonfilja, a odmah naredne nedelje okitila se titulom u Santa Kroćeu gde je u finalu tukla veliku nadu Portugalije De Brito koja je sa samo 14 leta ove godine napravila veliko iznenađenje u Melburnu u profi konkurenciji.
„Očekivala sam da uzmem bar prvi bod i da uđem na ITF listu, a stigla sam odmah do titule”, priseća se kroz osmeh Bojana koja je na turniru koji je usledio posle Mostara takođe stigla do trofeja.
Jovanovski je bila uvrštena u tim Evrope koji okuplja sedam najboljih juniorki Evrope i sa njima putovala i odigrala pet turnira.
„Sada imam poziv da uđem u Tim Sveta koji okuplja četiri najbolje na planeti, jos nismo odlučili da li ćemo prihvatiti taj poziv, jer već imam isplaniran moj kalendar takmičenja. Cilj je da do kraja godine uđem u deset najboljih juniorki sveta i verujem da ću to i ostvariti. Odigraću sva najjača takmičenja do kraja ove sezone, sto podrazumeva i Oranž Boul i Edi Her u Americi. Time ću završiti sa ovim turnirima. Plan je da naredne sezone odigram samo Gren slemove u juniorskoj konkurenciji i da se okrenem profi turnirima. Veoma sam zahvalna na pomoći koju mi pruža gospodin Zoran Kojić iz Head-a, kao i Teniskom savezu Srbije bez kojih ne bi otišla na sve ove turnire i time napravila ove rezulatate. Zahvaljujem se i kompaniji Knjaz Miloš na stipendiji koja će mi mnogo pomoći na mom daljem putu ka visinama”, zaključila je nova mlada zvezda srpskog tenisa Bojana Jovanovski.
(Mondo)