Bez cenzure
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bez cenzure

Forum za slobodu reči

PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  Pristupi  

Život kod roditelja

Ići dole 
AutorPoruka
Gost
Gost

Život kod roditelja Empty
PočaljiNaslov: Život kod roditelja   Život kod roditelja EmptyUto 20 Mar 2007, 10:29

U Zagrebačkoj županiji čak 86,3 posto mladih živi s roditeljima. Većina je presiromašna da se odseli, a ostali čekaju brak. Više bi ih glasalo za SDP nego za HDZ i ne žele sudjelovati u politici.

U Zagrebačkoj županiji čak 86,3 posto mladih živi s roditeljima, koji tu činjenicu tumače lošom ekonomskom situacijom, njih 66 posto smatra da si ne može priuštiti da se odseli, 32 posto mladih smatra da je razlog u sve kasnijem sklapanju brakova i zajedničkog života s partnerom, piše Vjesnik.

Podaci su dio istraživanja koje je 2006. proveo Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, a financirala Zagrebačka županija, i objavio u studiji koju je uredila dr. Vlasta Ilišin. Istraživanje je provedeno među 1500 ispitanika od 15 do 29 godina.

Terensko istraživanje Društveni položaj, problemi i potrebe mladih u Zagrebačkoj županiji usmjereno je prema kvalitetnom kreiranju politike za mlade. Prema riječima župana Stjepana Kožića, rezultati će poslužiti budućem županijskom programu djelovanja, analizi njihovih potreba i izradi plana djelovanja.

Među anketiranima se našlo 47 posto učenika i studenata, 38 posto zaposlenih i 13,7 posto nezaposlenih mladih u Županiji. Među ispitanicima, 30 posto mladih vjeruje da će se zaposliti odmah po završetku školovanja.

Ostali nisu u to sigurni, a glavnim razlogom takvog stanja smatraju ekonomsku situaciju u zemlji. Njih 28 posto želi pokrenuti vlastiti obrt ili poduzeće, ali nemaju novca.

Čak 62 posto njih bi ostalo u svom sadašnjem mjestu stanovanja, a 71 posto smatra da svoje obrazovne aspiracije u potpunosti može ostvariti u Zagrebu.

U Županiji više od 30 posto mladih nema priključak za internet, a samo njih tri posto ne posjeduje mobitel. Mladi se vrlo malo bave politikom jer smatraju da je politika nepoštena i ne žele u njoj sudjelovati, nešto manji broj smatra da je dosadna i ima interes za druge stvari, a pet posto mladih su članovi neke političke stranke. Najodgovornijima za rješavanje problema mlade populacije smatraju roditelje, sebe same, Vladu, školu i medije.

Da se sada održavaju izbori, njih 17 posto glasalo bi za SDP, 12,5 posto za HDZ, a čak 50 posto ne zna ili ne podržava nijednu stranku.

Zabrinjava podatak da čak 40 posto mladih misli da su javni prostori neprilagođeni mladim osobama s invaliditetom, a mlade prilično zabrinjava i netolerancija prema takvim osobama, stradavanje u prometu, ovisnost o teškim drogama, nasilje, vandalizam i nepropisno odlaganje otpada.

Na osnovi tih i drugih rezultata, istraživači su u svoju studiju uključili preporuke županijskim vlastima, što se tiče ulaganja, stanogradnje i ostalih mjera planiranja koje se tiču mladih, piše Vjesnik.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost

PočaljiNaslov: Re: Život kod roditelja   Život kod roditelja EmptyUto 20 Mar 2007, 10:30

Mene ovo zabrinjava.

Kaj će mene moji mučit do kraja života? Život kod roditelja Horor
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost

PočaljiNaslov: Re: Život kod roditelja   Život kod roditelja EmptyUto 20 Mar 2007, 11:34

gizmo ::
Mene ovo zabrinjava.

Kaj će mene moji mučit do kraja života? Život kod roditelja Horor

Neće, neće. Tak sam i ja mislio, kad ono, evo još malo i stara i ja ostadosmo sami.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Život kod roditelja   Život kod roditelja Empty

Nazad na vrh Ići dole

Život kod roditelja
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Bez cenzure :: ...DRUŠTVO... :: Politika-