Bez cenzure
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bez cenzure

Forum za slobodu reči

PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  Pristupi  

Razdor u EU oko Kosmeta

Ići dole 
AutorPoruka
Lauda
Prijatelj foruma
Lauda

Broj poruka : 10774
Datum upisa : 03.11.2006

Razdor u EU oko Kosmeta Empty
PočaljiNaslov: Razdor u EU oko Kosmeta   Razdor u EU oko Kosmeta EmptySre 15 Nov 2006, 12:19

Razdor u EU oko Kosmeta

Podele među članicama EU, o kojima se govorilo samo nezvanično, na sastanku u Briselu postale očigledne

Specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije Marti Ahtisari danas će u Beču iza zatvorenih vrata upoznati ambasadore Stalnog saveta Oebs-a o svom viđenju rešenja za status Kosmeta. Kako „Politika” saznaje, na sastanku ministara EU u ponedeljak, u Briselu, takođe iza zatvorenih vrata, došlo je do oštre razmene mišljenja između ministara spoljnih poslova članica EU. Podele u EU, o kojima se do sada govorilo samo nezvanično, posle Ahtisarijevog izlaganja izbile su na videlo u sedištu EU kada su šefovi diplomatija Španije, Grčke i Rumunije izneli stavove svojih zemalja koje insistiraju na nepovredivosti državnih granica.

O raspravi da li je uslovna nezavisnost ili ograničeni suverenitet pravo rešenje za region izveštava juče i britanski Bi-Bi-Si, naglašavajući da Ahtisari nije dao izjave novinarima koji su čekali kraj sastanka.

Kako se saznaje od izvora koji su prisustvovali sastanku, španski državni sekretar Alberto Navaro je veoma žustro govorio protiv nezavisnosti Kosova i upozorio da predsednik Republike Srpske već traži ista prava na samoopredeljenje Srba u BiH. Ovakav stav Španije je razumljiv, s obzirom na etničke probleme u pokrajinama Baskiji i Kataloniji. Navaro je posle sastanka rekao novinarima da Madrid „ne smatra da je nezavisnost – čak i kad bi bila ograničena – jedina opcija za Kosovo”, ističući da Španija insistira na uvažavanju razlike između slučaja Crne Gore koja je imala pravo na nezavisnost i slučaja Kosova – koji to pravo nema, u skladu s principima Helsinškog završnog akta o nepovredivosti granica. On je takođe rekao da za to nema pravnog osnova ni u srpskom ustavu.

Rumunski ministar spoljnih poslova Mihaj Razvan Ungureanu preneo je insistiranje Bukurešta na principu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica i upozorio na opasnost kršenja tih principa po stabilnost regiona. Pred novinarima je izrazio zadovoljstvo činjenicom da sve više članica EU podržava rumunski stav da rešenje za budući status Kosova i Metohije mora biti predmet dogovora i prihvatljivo za obe strane.

Na sastanku ministara EU grčki ministar Dora Bakojani je zastupala sličan stav protiv nezavisnosti Kosmeta, „iako nešto mirnijim tonom”.

Poznati stav Velike Britanije u prilog „nekom vidu nezavisnosti”, na sastanku ministara EU iznela je britanski ministar spoljnih poslova Margaret Beket, tvrdeći da rešenje mora biti u skladu „sa voljom većine na Kosovu”. Njen stav da odlaganje rešenja ničemu ne vodi podržao je i belgijski ministar Karel de Guht.

„Evropski komesar za proširenje Oli Ren, koji sve više diktira stav Evropske komisije da rešenje za status Kosova mora biti brzo i politički i pravno jasno, što mnogi razumeju kao neku vrstu nezavisnosti ili ograničenog suvereniteta, praktično je u potpunosti podržao stavove svog finskog sunarodnika Ahtisarija”, navodi Bi-Bi-Si.

Šef holandske diplomatije Bernard Bot rekao je novinarima da je Ahtisari ministrima stavio do znanja da ne veruje da se do rešenja može doći pregovorima, jer je jaz između srpske i albanske strane preveliki. „Otud će rešenje, po svemu sudeći, morati da bude ’nametnuto’, iako Ahtisari tvrdi da će ipak pokušati da dve strane privoli da približe stavove”, navodi ovaj britanski medij.
B. Mitrinović

Izvor: Политика

25 pirat
Nazad na vrh Ići dole
https://bezcenzure.forumsr.net
Gost
Gost

PočaljiNaslov: Re: Razdor u EU oko Kosmeta   Razdor u EU oko Kosmeta EmptySre 15 Nov 2006, 13:37

Lauda. Daj malo jasnije. Spominješ: Kosovo i Metohija, Kosmet, Kosovo. Šta je tu najtocnije?????? Ljudi koji ovo pročitaju u nedoumici su, bar tako mislim. Ja znam ( Very Happy ) da se radi o istom teritoriju. Poznato mi je i kako se kretala povijet imena, pa zbog drugih....... 2
Nazad na vrh Ići dole
Lauda
Prijatelj foruma
Lauda

Broj poruka : 10774
Datum upisa : 03.11.2006

PočaljiNaslov: Re: Razdor u EU oko Kosmeta   Razdor u EU oko Kosmeta EmptySre 15 Nov 2006, 13:42

gradski-seljak ::
Lauda. Daj malo jasnije. Spominješ: Kosovo i Metohija, Kosmet, Kosovo. Šta je tu najtocnije?????? Ljudi koji ovo pročitaju u nedoumici su, bar tako mislim. Ja znam ( Very Happy ) da se radi o istom teritoriju. Poznato mi je i kako se kretala povijet imena, pa zbog drugih....... 2

Okej...dakle ovako:
Geografski naziv tog dela teritorije Srbije je Kosovo i Metohija, što bi skraćeno bilo Kos-Met tj. Kosmet, a Kosovo se pominje samo pod navodnicima kao citat onih dole koji tu teritoriju zovu samo Kosovo, dakle ja nikada neću upotrebiti samo reč Kosovo ili ću ga upotrebiti kada pričam samo o tom delu srpske teritorije koji se tako zove!
Nazad na vrh Ići dole
https://bezcenzure.forumsr.net
Gost
Gost

PočaljiNaslov: Re: Razdor u EU oko Kosmeta   Razdor u EU oko Kosmeta EmptySre 15 Nov 2006, 15:57

Lauda ::
gradski-seljak ::

Okej...dakle ovako:
Geografski naziv tog dela teritorije Srbije je Kosovo i Metohija, što bi skraćeno bilo Kos-Met tj. Kosmet, a Kosovo se pominje samo pod navodnicima kao citat onih dole koji tu teritoriju zovu samo Kosovo, dakle ja nikada neću upotrebiti samo reč Kosovo ili ću ga upotrebiti kada pričam samo o tom delu srpske teritorije koji se tako zove!

Kosovo je sjeverni dio (Mitrovica, Podujevo, Vučitrn, Kos.Kamenica, Priština) od Prištine, a Metohija južni dio (Peć, Đakovica, Orahovac, Prizren, Uroševac, Gnjilane), ako se ne varam. Crying or Very sad
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Razdor u EU oko Kosmeta   Razdor u EU oko Kosmeta Empty

Nazad na vrh Ići dole

Razdor u EU oko Kosmeta
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» BASKIJSKA VLADA: NEZAVISNOST KOSMETA PRIMER KOJI TREBA SLEDI

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu