Najviši francuski orden za Kusturicu
Srpski reditelj Emir Kusturica primio je u četvrtak u Parizu, na svečanosti u Ministarstvu kulture francuske vlade, Orden viteza reda umetnosti i književnosti, najviše priznanje francuske države u tom domenu. Uručujući visoki orden srpskom sineasti, francuski ministar kulture Reno Donedije de Vabr rekao je da je Francuska želela da tim najvećim priznanjem u oblasti kulture „izrazi divljenje prema Emiru Kusturici”. „Kusturica je velikan, umetnik koji u sebi nosi sve ono što Evropa zastupa - pozitivne vrednosti, dramu, tragediju... On je umetnik osobite snage i genijalnosti”, izjavio je Tanjugu u Parizu ministar Donedije de Vabr. Pre Kusturice, Orden viteza reda umetnosti i književnosti poneli su i srpski slikar Vladimir Veličković i pisac Danilo Kiš.
„Srećan sam što mogu da Vam uručim priznanje francuske javnosti za Vaše jedinstveno delo, za vašu neobuzdanu maštu, izuzetnu ´ludost´ i razoran humor koji ste uneli u evropsku i svetsku sedmu umetnost, za duboke veze koje vas spajaju sa našom zemljom i za Evropu kulture za koju se zajedno borimo, a koju Vi otelovljavate strasno i vatreno”, rekao je Donedije de Vabr u obraćanju Kusturici.
Podsećajući na najvažnije domete Kusturičine karijere, ministar je naročito istakao njegov doprinos filmskom festivalu u Kanu, na kojem je dva puta bio dobitnik Zlatne palme - za film „Otac na službenom putu” (1985) i „Podzemlje” (1995), a 2005. bio je predsednik žirija festivala.
Zahvaljujući na priznanju, Kusturica je najpre rekao da umalo da ostane bez ordena (koji mu je pre četiri meseca poslat u Beograd), zato što ga je bio zaboravio kod kuće.
„Shvatio sam da odlazim u Pariz bez ordena. Srećom, jedan moj prijatelj je zaustavio avion, koverta je pronađena i sve se dobro završilo”, rekao je Kusturica primajući orden i zahvalivši ministru De Vabru i Tijeriju Fremou, umetničkom direktoru Kanskog festivala, koji se nalazio u publici.
„Ova nagrada uključuje moju ukupnu delatnost na kulturnom polju Evrope, što znači sve ono što predstavljam kao neka verzija mirnog anarhiste”, izjavio je slavni srpski sineasta posle ceremonije dodele ordena, u razgovoru sa novinarima. (Tanjug)