|
| Sečiva | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Lauda Prijatelj foruma
Broj poruka : 10774 Datum upisa : 03.11.2006
| Naslov: Sečiva Pet 19 Jan 2007, 19:50 | |
| Dosanjan traperski san HUDSON BAY CHOPPER Piše Bogdan RISTIVOJEVIĆ Veliki, teški nož, namenjen za cepanje drveta i obavljanje najtežih poslova, koga su koristili traperi u nepreglednim prostranstvima Kanade, ispunjava zahteve idealnog sečiva Iskustvo u korišćenju i te kako pomaže, prilikom nabavke novog noža (koji bi trebao da bude bolji od starog). Vremenom, već na prvi pogled biće jasno da li vam novi nož, čiju ste sliku samo videli - odgovara. Iskustvo znači i da ćete želeti na jednom nožu elemente, za koje ste sigurni da će podići efikasnost, ali nećete moći da nađete nož u veličini i sa pravom kombinacijom detalja koju želite. Ako se uz sve to uračuna i skustvo u pravljenju drški, promeni geometrije na drugim noževima i oštrenju, preostaje jedino rešenje – da napravite toliko željeni nož. Prava veličina i oblik Počinjemo od veličine. Činjenica je da su mali noževi upotrebljiviji u prirodi, ali i veliki imaju svoju ulogu. Pogotovo, ako su konstruisani kao velike, teške alatke za cepanje drveta i obavljanje grubih poslova. Za ovakve poslove, minimalna dužina sečiva je 20-21 cm, a poželjno je i duže - do 25 cm. Sve preko toga, na našim prostorima nema svrhe. Sečivo kraće od 20 cm, ne omogućava efikasno obavljanje teških poslova, a nije ni spretno kao noževi sa sečivom 10 - 12 cm, koji znatno olakšavaju obavljanje preciznih zadataka. Upravo ovo je odredilo dužinu sečiva na 22,5 cm, slično Cold Steelovom Trail Masteru i većini Bowi noževa. Oblik je takođe bitan. Bowi noževi su, u vreme kada su nastali, korišćeni kao borbeni. Nikada nisu bili dizajnirani za cepanje drveta, sve do tridesteih godina prošlog veka. Južnoameričke mačete, bez obzira koliko efikasne, namenjene su za sečenje zelenog rastinja, a ne tvrdog drveta. Isti slučaj je i sa indonežanskim Paranzima, koji su stvoreni u džungli ili Kukrijem - nastao je kao sečivo čija je osnovna namena borba, ali nije zadovoljavao postavljene zahteve. Jedan, na žalost skoro zaboravljen oblik noža, od početka je nudio ono što sam zahtevao od idealnog noža. Napravljen u Francuskoj, korišćen u Kanadi, Hudson Bay Chopper je teški nož, namenjen za cepanje drveta i obavljanje najtežih poslova. Proizvodnja je trajala od 17 do 20. veka, napravljeno ih je na hiljade, ali traperski život nikada nije bio dovoljno romantičan, da ovaj nož stekne zasluženu slavu. Prepravka dizajna S obzirom da nisam želeo potpunu kopiju, već nož optimizovan prema idejama koje će ga učiniti efikasnijim, glavni zadatak bio je prepravka dizajna. Toliko, da se zadovolje postavljeni zahtevi, a sam oblik i dalje nedvosmisleno bude Hudson Bay. Ni izbor materijala nije bio jednostavan, s obzirom na domaće tržište, na kome je teško naći odgovarajući materijal, u merama za pravljenje noževa. Na kraju, izbor je pao na čelik 4146, namenjen za izradu kotrljajućih ležajeva, koji je po sastavu i krivama kaljenja ekvivalent američkom 52100, od koga su napravljeni milioni noževa, koji su se izuzetno pokazali. Kako ovaj čelik dolazi u kružnim profilima, prvi zadatak je bio kovanje i mašinska obrada na potrebnu dimenziju. Prekivanjem čelika iz kružnog u pljosnati profil, dobijene su i sve prednosti sečiva izrađenog kovanjem, a otpuštanje je otklonilo unutrašnje napone. Debljina ploče čelika bila je 9 mm, s obzirom da je cilj veliko, teško sečivo. Izvor: Kalibar ------------------------------------------------------------------------------------- Sličan komad imam i taj je takođe impozantnih dimenzija | |
| | | kaaa Član u razvoju
Broj poruka : 209 Datum upisa : 05.01.2007
| Naslov: Re: Sečiva Uto 06 Feb 2007, 17:28 | |
| evo jedan zanimljiv bio je četnički (bez zezanja) | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sečiva Uto 06 Feb 2007, 22:27 | |
| A uloga ovih šiljaka sa strane je... aerodinamika kod cijepanja drva i čišćenja ribe? |
| | | lily Gost
| Naslov: Re: Sečiva Uto 06 Feb 2007, 22:33 | |
| - gizmo ::
- A uloga ovih šiljaka sa strane je... aerodinamika kod cijepanja drva i čišćenja ribe?
ma neeeeeeee tu natakneš one krumpire kaj si ogulio |
| | | Lauda Prijatelj foruma
| Naslov: Re: Sečiva Sub 10 Feb 2007, 21:49 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sečiva Ned 11 Feb 2007, 00:21 | |
| |
| Naslov: Re: Sečiva Ned 11 Feb 2007, 01:21 | |
| - Bony ::
wowwwwwww kako lep primerak 8) 8) 8) | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sečiva Ned 11 Feb 2007, 01:26 | |
| Hvala. Šetala netom, vidjela ovu ljepotu pa da je i vi vidite. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sečiva Sre 21 Feb 2007, 13:55 | |
| CRKT HISSATSU TANTO Profesionalni borbeni taktički tanto, sječivo izrađeno po uzoru na tradicionalne japanske tanto noževe. |
| | | Gost Gost
| | | | Lauda Prijatelj foruma
| Naslov: Re: Sečiva Sre 21 Feb 2007, 23:44 | |
| Fantastični primerci gradski 8) 8) 8) | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sečiva Sre 21 Feb 2007, 23:50 | |
| Imam jednu kratku katanu doma, mislim kako ima posebno ime za katanu s kraćom oštricom. Probat ću je poslikat, pa postavim.... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sečiva Čet 22 Feb 2007, 00:12 | |
| - gizmo ::
- Imam jednu kratku katanu doma, mislim kako ima posebno ime za katanu s kraćom oštricom. Probat ću je poslikat, pa postavim....
Zove se Wakizashi i uglavnom su ih nosile ninje zbog manjih dimenzija. |
| Naslov: Re: Sečiva Ned 04 Mar 2007, 13:07 | |
| | |
| Naslov: Re: Sečiva Sre 07 Mar 2007, 18:35 | |
| | |
| Naslov: Re: Sečiva Uto 13 Mar 2007, 00:47 | |
| dobri noževi, onaj koji sam zaljepila sam pokupila od jednog čede. inače, ja najviše volim ribolovne | |
| Naslov: Re: Sečiva Uto 13 Mar 2007, 13:27 | |
| | |
| Naslov: Re: Sečiva Sub 17 Mar 2007, 22:35 | |
| | |
| Naslov: Re: Sečiva Ned 18 Mar 2007, 12:16 | |
| | |
| Naslov: Re: Sečiva Ned 18 Mar 2007, 12:22 | |
| Sečiva sa mirisom baruta "Wilson Tactical" noževi Firma "Wilson Tactical Knives" iz Arizone proizvodi veoma kvalitetne noževe odličnog dizajna, proverenih rešenja, uz doživotnu garanciju Već decenijama se porodica Wilson iz Berryvillea u Arizoni, bavi oružarskim poslom. Počelo je izradom delova za Colt M1911, da bi danas nudili "custom" snajperke, sačmarice, automatske puške i ručno oružje. Međutim Ryan, najmlađi član porodice Wilson okrenuo se "hladnom čeliku" - izradi noževa. U bogatoj ponudi su lovački, preklopni, noževi po narudžbi i proizvodi firme "Combat Elite", u kojoj Ryan zajedno sa Ralphom Darrelom dizajnira i izrađuje specifičnu gamu noževa (o čemu je "Kalibar" nedavno pisao). Ipak, za one koji nož posmatraju pre svega kao oružje, najzanimljivija je ponuda sečiva u okviru "Wilson Tactical Knives". Među ovim noževima možete pronaći Rajanovu interpretaciju kukrija, tanto noža, pa čak i specijalne noževe-alate namenjene interventnim jedinicama policije za nasilno ulaženje tj. obijanje vrata (radi se o kratkim, četvrtastim dletima-polugama). U masi od preko 30 modela, pokušao sam da izdvojim one koji su se učinili najreprezentativnijim. Izvor: Kalibar | |
| Naslov: Re: Sečiva Pet 23 Mar 2007, 00:37 | |
| - Lauda ::
jel ovo tvoj ili je sa slike? odlličan je. | |
| Naslov: Re: Sečiva Pet 23 Mar 2007, 01:42 | |
| Taj je sa slike i meni se mnogo sviđa.... ja imam kolekciju od nekih pedesetak komada | |
| Naslov: Re: Sečiva Pet 23 Mar 2007, 20:38 | |
| Više od oštrog sečiva Test borbenih noževa Testirali smo sedam borbenih noževa u fabrički novom stanju, a najuspešniji, u žestokoj konkurenciji, bio je najmanji i najlakši, lepi i elegantni BRKT Sandstrom Sedam atraktivnih zadataka: - Test oštrine i snage, - držanje oštrice, - profil oštrice, - rad u kuhinji, - probijanje, - izdržljivost vrha, - borbena primena. Izbor modela za test: - Boker Applegate Fairburn Dagger, - Timberline Zambezi, - Camillus Ultra Design Advatange - CUDA Mod. CQB-1, - Ka-Bar, Fallkniven S-1, - Cold Seel Master Tanto, - Bark River Knife and Tool Sandstorm | |
| Naslov: Re: Sečiva Pet 23 Mar 2007, 21:00 | |
| VELIKA PRECIZNA ALATKA Test: Nož Golok Potong Piše Bogdan Ristivojević Indonežansko sečivo za prirodu, kvalitetne izrade, efikasno i precizno, u prednosti je nad većinom drugih tradicionalnih sečiva, o kojima se kod nas mnogo više zna Svaki poznavalac noževa može da nabroji niz sečiva izuzetne efikasnosti, dizajniranih za opstanak u prirodi, koji nisu moderan izum, nego dizajn vuku od tradicionalnih noževa, koji su evoluirali tokom vekova u različitim podnebljima. To je slučaj sa finskim pukkom ili leukom, južnoameričkom mačetom, nepalskim kukrijem. Međutim, veoma mali broj stručnjaka setiće se velikih noževa koji potiču iz Indonezije. Upravo iz tog razloga predstavljamo izuzetno zanimljivu alatku-nož iz ovog kraja sveta. | |
| Naslov: Re: Sečiva Sub 24 Mar 2007, 20:23 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Sečiva | |
| |
| | | | Sečiva | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |