Evropljani su od Nove godine pohrlili u Bugarsku da nabave tajni napitak za povećanje ženskih grudi! Reč je o "boza-pivu", kako ga naziva "Ananova", britanski internet i vap portal
Zapravo se radi o bozi, piću od žitarica poznatom u Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Turskoj, Crnoj Gori i Srbiji.
Iako niko od stanovnika Starog kontinenta nije proverio čudotvornost bozinog efekta, muškarci širom Evrope su pohrlili u Bugarsku da bi se snabdeli zalihama piva koje navodno pozitivno utiče na rast ženskih grudi. Njima je cena ovog čudotvornog napitka bila dosad visoka, ali je postala prihvatljiva posle ulaska Bugarske u Evropsku uniju i ukidanja carina.
Pomenuto piće je danas u Bugarskoj teško pronaći jer su ga proteklih dana prosto razgrabili vlasnici kafića iz zapadne Evrope, a u planu su i ozbiljniji uvozno-izvozni poduhvati. Tako uprava poznatog austrijskog ski-centra Šladming planira da uvrsti ovo piće u redovni meni zbog njegovog čudotvornog efekta.
- Za bozu sam čuo i ranije, ali je ona nekada bila preskupa pošto se na to piće plaćala carina. Sada sebi mogu da ga priuštim, a uvrstiću ga u meni svog odmarališta - kaže vlasnik ovog ugostiteljskog objekta. Kupci ovog pića koje se pravi od fermentisanog belog pšeničnog brašna i kvasca, a sadrži do četiri procenta alkohola, jesu i mladići i muževi koji žele da njihove devojke i žene imaju veće grudi.
- Nadam se da će ovo piće da deluje na mojoj ženi - oduševljeno kaže jedan od kupaca.
Širom Srbije su do pre nekoliko godina bile rasprostranjene bozadžije, majstori spravljanja ovog kod nas davno popularnog napitka. Boza je bila i sastavni deo menija kod poslastičara, ali je teško utvrditi da li su srpske dame toga perioda bile bujnijeg poprsja u odnosu na današnje lepotice.
Čudotvorna boza
Sastojci:
5 l vode
2 šolje brašna (ječam, ovas, kukuruz, pšenica, proso)
2 šolje šećera
šolja boze ili domaćeg boza fermenta
NAČIN PRIPREME
Ispržite brašno dok ne porumeni, pazeći da ne izgori. Pomešajte sa malo mlake vode. Sipajte mešavinu u posudu sa ostatkom mlake vode i stavite na ringlu. Dodajte šećer i ostavite tečnost da vri, mešajući povremeno 5 min.
Sklonite posudu sa ringle i ostavite da se ohladi. Dodajte šolju boze ili fermenta. Ostavite mešavinu na toplom mestu 2-3 dana kako bi došlo do fermentacije. Kada je boza završena, sipajte je u flaše i držite na hladnom mestu.
Domaći ferment
Sastojci:
dve supene kašike prepečenog brašna
šolja mlake vode
supena kašika šećera
NAČIN PRIPREME
Pomešajte prepečeno brašno sa vodom i dodajte šećer. Ostavite mešavinu 2-3 dana na toplom mestu da fermentira. Povremeno mešajte.
Izvor(Press)