Bez cenzure
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bez cenzure

Forum za slobodu reči

PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  Pristupi  

Jeremić poziva misiju EU u Srbiju

Ići dole 
AutorPoruka
Lauda
Prijatelj foruma
Lauda

Broj poruka : 10774
Datum upisa : 03.11.2006

Jeremić poziva misiju EU u Srbiju Empty
PočaljiNaslov: Jeremić poziva misiju EU u Srbiju   Jeremić poziva misiju EU u Srbiju EmptyUto 27 Jan 2009, 13:09

27. januar 2009.| Izvor: B92
Beograd -- Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić pozvao je predstavnike EU da pošalju misiju u Srbiju i uvere se da Vlada Srbije u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Jeremić poziva misiju EU u Srbiju 1855270208497e4c87d2fc3884829100_extreme
Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)
On je ponovio da je strateški cilj Vlade u 2009. godini napredak u evropskim integracijama. "Vlada Srbije nema oklevanja kada je u pitanju saradnja s Tribunalom u Hagu jer je to naš prioritet," poručio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u Briselu posle sastanka sa ministarskom trojkom Evropske unije.

On je rekao da će ove godine zvanični Beograd uložiti maksimalan napor da se saradnja okonča.

“Srbija poziva sve članice Evropske unije da dođu u našu zemlju i da iz prve ruke vide šta Srbija sve čini po pitanju članstva u Evropskoj uniji”, izjavio je Jeremić.

“Mi dobro sarađujemo sa tužiocem Bramercom i on sarađuje sa nama, redovno izveštava međunarodnu zajednicu o našoj saradnji sa Tribunalom, i on je do sada uradio odličan posao i mi ćemo i dalje sarađivati sa njim. Ali, ja mislim da i EU treba da nam pomogne i da se tako uveri da činimo sve što možemo kada je u pitanju saradnja sa Hagom”, smatra on.

“Nemamo šta da krijemo, zato vas i pozivam da dođete u Srbiju i uverite se u naše napore”, kazao je Jeremić.

A šta kažu u EU?

Jeremić poziva misiju EU u Srbiju 32768785497e4c8809dd2449825872_extreme
Karel Švarcenberg (Tanjug)
Evropski komesar za proširenje Oli Ren kaže da će Evropska komisija u februaru uputiti više stručnih misija u Beograd da ocene napredak u sprovođenju uslova za ukidanje viza.

Odluku o upućivanju misije naknadno će doneti Savet ministara Evropske unije.

"Posetiću Beograd 12. februara. Tamo ćemo imati uvid u činjenično stanje. Važno je da pokažemo svim sredstvima da želimo evropsku budućnost Srbije", kazao je Ren.

Predsedavajujući, češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg saopštio je da je na sastanku "trojke" Unije, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, sadašnjeg i budućeg predsedavajućeg Uniji, i srpskog ministra "postignuta saglasnost da je 2009. presudna ne samo za reformske procese u Srbiji, već i za međusobne odnose".

"Kada je u pitanju vizna liberalizacija koja će građanima Srbije obezbediti stvarne beneficije, nadamo se da će Srbija u potpunosti primeniti Mapu puta i verujem da možemo da napredujemo na tom polju", kaže Švarcenberg.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić smatra da će 2009. godina, uprkos svim izazovima, biti ključna godina za evrointegraciju Srbije.

"Iako je opala podrška EU među građanima, to je i dalje dvostruko veća podrška nego u zemljama u okruženju, uključujući i one koje su znatno napredovale u procesu priključenja. Mislim da je bez sumnje to i dalje veliki broj. Ova vlada je izabrana da povede Srbiju u EU i ova godina će biti godina naše integracije”, poručio je ministar Jeremić.

S druge strane, češki ministar spoljnih poslova smatra da EU nije odgovorna za pad podrške evropskim integracijama u Srbiji.

"Ne mislim da smo odgovorni za pad podrške evrointegracijama Srbije među građanima. Proces pridruživanja je složen i uglavnom je potrebno dosta vremena, mogu da se setim perioda kada se Češka nalazila u sličnoj situaciji. Ljudi su u početku bili oduševljeni idejom, ali su vremenom shvatili da proces pridruživanja podrazumeva dosta teških koraka", kazao je on.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izrazio je zadovoljstvo čvrstim reformskim kursom srpske vlade i njenom jasnom opredeljenošću ka Evropi.

On je dodao da će Nemačka nastaviti da podržava sve zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji, ali je ponovio da je saradnja s Haškim tribunalom ključna.
Nazad na vrh Ići dole
https://bezcenzure.forumsr.net

Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Brisel poziva Srbiju da potvrdi evropsko opredeljenje
» Izvoz u Srbiju 665 mil. USD

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Bez cenzure :: ...DRUŠTVO... :: Politika-
Skoči na: