Šampioni bezobrazlukaNa konkursu za ličnost koja se najviše ogrebala o državni budžet u 2008. mrtva trka bi se vodila uglavnom između kadrova G17 BEOGRAD - Kad bi se u Srbiji raspisao konkurs za najbezobrazniju ličnost godine, teško bi se izabrao prvorangirani jer je konkurencija izuzetno jaka.
Ipak, ako bi se davali bodovi na visinu primanja, Bojan Krišto, bivši direktor Aerodroma „Nikola Tesla“, zauzeo bi sam vrh tabele jer je mesečno zarađivao milione dinara. Ali, ukoliko bi dobio „priznanje“, trebalo bi da ga podeli sa svojim prethodnikom Nebojšom Nedeljkovićem, koji je patentirao bonus za menadžere u preduzeću koje ima monopol. Njegovoj genijalnosti ni tu nije bio kraj već je uzeo otpremninu u dva javna preduzeća u vrednosti od 3,7 miliona dinara - kao direktor Aerodroma i kao direktor JP „Skijališta Srbije“.
Kad bi komisija ocenjivala broj funkcija, još jedna, odnedavno bivša vedeta G17 sigurno bi preuzela vođstvo. Reč je Miodragu Tirkajli, koji je istovremeno bio predsednik Upravnog odbora Aerodroma „Nikola Tesla“, savetnik za javne nabavke u Ministarstvu zdravlja, načelnik Odeljenja za regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije, dok je pride, kad ugrabi vremena, tezgario u preduzeću „Univerzijada“.
Kad smo već kod ove firme, ukoliko bi se kao jedan od uslova konkursa tražila bahatost, tu bi sigurno u prvi plan izbio bivši direktor „Univerzijade“ Siniša Jasnić, koji je sam sebe postavio na tu funkciju, sam sa sobom potpisao menadžerski ugovor težak 500.000 evra i sam sebi određivao platu, o čemu je Kurir prvi pisao. Podsećamo da je osnivač „Univerzijade“, Univerzitetski sportski savez Srbije, čiji je predsednik Jasnić.
U kategoriju bahatosti lako bi mogli da upadnu i padobranci. Ali ne obični, nego oni sa „zlatnim padobranima“, koji, doduše, ne skaču, ali zgrću stotine hiljada evra, kao što je slučaj sa bivšim direktorom NIS Željkom Popovićem. Naime, pune dve godine nakon odlaska s funkcije omogućeno mu je klauzulom ugovora koja se zove „zlatni padobran“ da prima naknadu od pet hiljada evra mesečno. Kod njega i Jasnića mogao bi da se ušuška Popovićev naslednik na čelu NIS Miloš Saramandić, koji ne samo da ne poštuje Zakon o javnim nabavkama nego mu ne pada na pamet da objavi visinu svoje zarade. Među kandidatima za titulu sigurno bi se našlo i „boranije“, kao što je, recimo, predsednik Agencije za kontrolu letenja Nikola Stankov, koga su optuživali da mesečno prihoduje i po 1,3 miliona dinara. Ali on je to demantovao tvrdeći da mu je plata svega 400.000 dinara...
BARAĆEVA: NEMA KONTROLEVerica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, rekla je za Kurir da je Vlada najodgovornija, jer ne postoje uslovi za rad kontrolnih institucija.
- Vlada nije stvorila uslove za državnu revizorsku instituciju, povereniku za informacije od javnog značaja povećava obim posla, a smanjuje sredstva. Tako da nema kontrole niti transparentnosti u radu javnih preduzeća i državnih institucija. Da je Državna revizorska institucija počela na vreme sa radom, recimo pre pet godina, ovo sa astronomskim platama se verovatno ne bi ni dešavalo - istakla je Verica Barać.