Braća kao roboviPolitika I TO SE DOGAĐA Kozji Dol kod Trgovišta- Građani juga Srbije, a posebno Pčinjskog okruga, još su u šoku nakon saznanja o sudbini braće Novice (29) i Srbe S. (27) iz Kozjeg Dola kod Trgovišta koji su pune 23 godine živeli pravim životom robova. Da nije bilo energične i odlučne akcije pripadnika pogranične policije, Odseka za strance, suzbijanja ilegalnih migracija i trgovine ljudima, posebno policajca Gorana Krstića (na prijavu meštana iz Kozjeg Dola), ova dva mladića bi još bili robovi jer su robovlasnici (gazde) došli po njih u njihovo rodno selo.
Nesrećna sudbina dvojice braće otpočela je 1984. godine, nakon smrti oca Krstena iz Kozjeg Dola kod Trgovišta. Ostali su tada bez ičega trogodišnji Srba, petogodišnji Novica i njihova majka Olga. Da bi preživela siromaštvo u koje je zapala, tročlana porodica prelazi da živi u zagraničnom makedonskom mestu German-Kriva Palanka, na imanju izvesnog Milorada N.
- Na insistiranje Milorada, majka Olga se složila i mene 1986. godine, kao sedmogodišnjaka, "predaju" trgovcu po imenu Laste N. u selu Bajlove u Makedoniji gde sam kao pastir čuvao ovce. Živeo sam veoma teško. Spavao sam u pomoćnoj prostoriji, ustajao ujutru oko pet sati a vraćao se kasno uveče. Imao sam samo dva obroka dnevno, jedan bih poneo sa sobom, a drugi sam dobijao nakon povratka. Stalno sam maltretiran i zlostavljan, posebno ako bih nešto pogrešio ili bi mi stoka otišla iz stada - priseća se početka svog robovanja Novica.
Najpre kao deca, a onda i odrasli ljudi, Novica i Srba su prelazili od jednog do drugog gazde, po sistemu "iz ruke u ruke", gde su zatim primoravani na rad u svim vremenskim uslovima, bez odgovarajuće odeće, nezaštićeni i bez ikakve nadoknade. Ograničavana im je sloboda kretanja, ljudska prava i dostojanstvo. Konstantno su izlagani psihičkom nasilju, ponižavanju, mučenju, strahu, pretnjama, ucenama i kažnjavanju, živeći u izuzetno teškim i nehigijenskim uslovima, bez prava na komunikaciju s drugima, izolovani od porodice, ali i jedan od drugog. Držani su u pomoćnim objektima, u veoma surovim i nehumanim uslovima, zbog čega su proistekle posledice u njihovom socijalnom razvoju, mentalnom i fizičkom zdravlju.
Za to vreme Srba, s majkom Olgom, 1987. godine, zbog svakodnevnog maltretiranja, iživljavanja i zlostavljanja, beži sa imanja Milorada N. iz sela German u mesto Ruđince kod Klečevca u Makedoniji, u domaćinstvo Gije N., gde zbog podnošljivog ponašanja gazde ostaju dve godine. Ali, i on ih prodaje i oni se ponovo vraćaju u German gde ih preuzima gazda Tasa N. I ovde je Srba čuvao stoku od jutra do mraka, a majka radila najteže poslova bez ikakve nadoknade.
U jesen 1992. godine, bez ikakvog razloga, izvesni Stojadin, inače Tasin prijatelj, premlaćuje Srbu koji je tada, sa 11 godina, zadobio teške telesne povrede. Gazdenisu dozvolile da slučaj prijave policiji i da Srbu odvedu kod lekara po pomoć, već se majka Olga snalazila kako je znala i umela da pomogne svom detetu. Srba od tada ima posledice po zdravlje, kako fizičke, tako i psihičke. Pošto je Stojadinbio u dobrim odnosima s gazdama, to je koristio pa je stalno maltretirao Srbinu majku Olgu, čak ju je i seksualno iskorišćavao, pa je ona nedugo zatim, 1994. godine, od posledica zlostavljanja umrla.
- Kada sam saznao da mi je majka umrla, a brat u lošem stanju, bez ikoga, na nagovor Nevenke A. (44) iz Oblavca kod Nagoričana u Makedoniji, krajem 1995. godine, Nevenka i ja odlazimo u German i od gazda Tase otkupljujemo Srbu, da služi kod nje. Međutim, nakon dolaska Srba biva još žešće maltretiran jer je radio najteže poslove bolestan i nemoćan. I pored toga što smo živela jedan do drugog, udaljeni nekih 70 metara, nismo smeli da se viđamo, niti da čuvamo stoku na istom mestu ili da razgovaramo - priča Novica.
Zbog ovakvog načina života Srba i Novica su se tajno dogovorili da pobegnu za Srbiju i pokušaju da se na taj način izbave od nepodnošljivog načina života. Nakon dve nedelje putovanja i skrivanja, da ih gazde ne pronađu, ilegalno prelaze makedonsko-srpsku granicu i dolaze u svoje rodno mesto Kozji Dol kod Trgovišta.
Međutim, posle nekoliko dana od bekstva, u Trgovište dolaze Nevenka A. i sin gazda Dobreta iz Oblavca Borče K. (41) kako bi Srbu i Novicu prinudno ponovo odveli u Oblavce i nastavili da ih eksploatišu.
Na njihovu sreću, usledila je brza reakcija policijskih službenika Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima PU Vranje. Nevenki i Borčetu je otkazan boravak u Srbiji sa zabranom dolaska od dve godine.
Novica i Srba sada žive novi život u rodnom Kozjem Dolu kod Trgovišta. U pomoć su im pritekli humani sugrađani. Novica je trenutno radi sezonske i građevinske poslove kako bi zaradio za život. Često je s bratom Srbom koji pomaže komšijama i pokušava, kako kaže, da se bavi poljoprivredom.
Nema sumnje da je za braću Srbu i Novicu počeo novi život za koju su im potrebni pomoć i razumevanje drugih.
Aleksandar Davinić