Bez cenzure
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bez cenzure

Forum za slobodu reči

PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  Pristupi  

Braća kao robovi

Ići dole 
AutorPoruka
Lauda
Prijatelj foruma
Lauda

Broj poruka : 10774
Datum upisa : 03.11.2006

Braća kao robovi Empty
PočaljiNaslov: Braća kao robovi   Braća kao robovi EmptyPon 21 Jul 2008, 07:22

Braća kao robovi

Politika

I TO SE DOGAĐA Kozji Dol kod Trgovišta- Građani juga Srbije, a posebno Pčinjskog okruga, još su u šoku nakon saznanja o sudbini braće Novice (29) i Srbe S. (27) iz Kozjeg Dola kod Trgovišta koji su pune 23 godine živeli pravim životom robova. Da nije bilo energične i odlučne akcije pripadnika pogranične policije, Odseka za strance, suzbijanja ilegalnih migracija i trgovine ljudima, posebno policajca Gorana Krstića (na prijavu meštana iz Kozjeg Dola), ova dva mladića bi još bili robovi jer su robovlasnici (gazde) došli po njih u njihovo rodno selo.
Nesrećna sudbina dvojice braće otpočela je 1984. godine, nakon smrti oca Krstena iz Kozjeg Dola kod Trgovišta. Ostali su tada bez ičega trogodišnji Srba, petogodišnji Novica i njihova majka Olga. Da bi preživela siromaštvo u koje je zapala, tročlana porodica prelazi da živi u zagraničnom makedonskom mestu German-Kriva Palanka, na imanju izvesnog Milorada N.
- Na insistiranje Milorada, majka Olga se složila i mene 1986. godine, kao sedmogodišnjaka, "predaju" trgovcu po imenu Laste N. u selu Bajlove u Makedoniji gde sam kao pastir čuvao ovce. Živeo sam veoma teško. Spavao sam u pomoćnoj prostoriji, ustajao ujutru oko pet sati a vraćao se kasno uveče. Imao sam samo dva obroka dnevno, jedan bih poneo sa sobom, a drugi sam dobijao nakon povratka. Stalno sam maltretiran i zlostavljan, posebno ako bih nešto pogrešio ili bi mi stoka otišla iz stada - priseća se početka svog robovanja Novica.
Najpre kao deca, a onda i odrasli ljudi, Novica i Srba su prelazili od jednog do drugog gazde, po sistemu "iz ruke u ruke", gde su zatim primoravani na rad u svim vremenskim uslovima, bez odgovarajuće odeće, nezaštićeni i bez ikakve nadoknade. Ograničavana im je sloboda kretanja, ljudska prava i dostojanstvo. Konstantno su izlagani psihičkom nasilju, ponižavanju, mučenju, strahu, pretnjama, ucenama i kažnjavanju, živeći u izuzetno teškim i nehigijenskim uslovima, bez prava na komunikaciju s drugima, izolovani od porodice, ali i jedan od drugog. Držani su u pomoćnim objektima, u veoma surovim i nehumanim uslovima, zbog čega su proistekle posledice u njihovom socijalnom razvoju, mentalnom i fizičkom zdravlju.
Za to vreme Srba, s majkom Olgom, 1987. godine, zbog svakodnevnog maltretiranja, iživljavanja i zlostavljanja, beži sa imanja Milorada N. iz sela German u mesto Ruđince kod Klečevca u Makedoniji, u domaćinstvo Gije N., gde zbog podnošljivog ponašanja gazde ostaju dve godine. Ali, i on ih prodaje i oni se ponovo vraćaju u German gde ih preuzima gazda Tasa N. I ovde je Srba čuvao stoku od jutra do mraka, a majka radila najteže poslova bez ikakve nadoknade.
U jesen 1992. godine, bez ikakvog razloga, izvesni Stojadin, inače Tasin prijatelj, premlaćuje Srbu koji je tada, sa 11 godina, zadobio teške telesne povrede. Gazdenisu dozvolile da slučaj prijave policiji i da Srbu odvedu kod lekara po pomoć, već se majka Olga snalazila kako je znala i umela da pomogne svom detetu. Srba od tada ima posledice po zdravlje, kako fizičke, tako i psihičke. Pošto je Stojadinbio u dobrim odnosima s gazdama, to je koristio pa je stalno maltretirao Srbinu majku Olgu, čak ju je i seksualno iskorišćavao, pa je ona nedugo zatim, 1994. godine, od posledica zlostavljanja umrla.
- Kada sam saznao da mi je majka umrla, a brat u lošem stanju, bez ikoga, na nagovor Nevenke A. (44) iz Oblavca kod Nagoričana u Makedoniji, krajem 1995. godine, Nevenka i ja odlazimo u German i od gazda Tase otkupljujemo Srbu, da služi kod nje. Međutim, nakon dolaska Srba biva još žešće maltretiran jer je radio najteže poslove bolestan i nemoćan. I pored toga što smo živela jedan do drugog, udaljeni nekih 70 metara, nismo smeli da se viđamo, niti da čuvamo stoku na istom mestu ili da razgovaramo - priča Novica.
Zbog ovakvog načina života Srba i Novica su se tajno dogovorili da pobegnu za Srbiju i pokušaju da se na taj način izbave od nepodnošljivog načina života. Nakon dve nedelje putovanja i skrivanja, da ih gazde ne pronađu, ilegalno prelaze makedonsko-srpsku granicu i dolaze u svoje rodno mesto Kozji Dol kod Trgovišta.
Međutim, posle nekoliko dana od bekstva, u Trgovište dolaze Nevenka A. i sin gazda Dobreta iz Oblavca Borče K. (41) kako bi Srbu i Novicu prinudno ponovo odveli u Oblavce i nastavili da ih eksploatišu.
Na njihovu sreću, usledila je brza reakcija policijskih službenika Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima PU Vranje. Nevenki i Borčetu je otkazan boravak u Srbiji sa zabranom dolaska od dve godine.
Novica i Srba sada žive novi život u rodnom Kozjem Dolu kod Trgovišta. U pomoć su im pritekli humani sugrađani. Novica je trenutno radi sezonske i građevinske poslove kako bi zaradio za život. Često je s bratom Srbom koji pomaže komšijama i pokušava, kako kaže, da se bavi poljoprivredom.
Nema sumnje da je za braću Srbu i Novicu počeo novi život za koju su im potrebni pomoć i razumevanje drugih.
Aleksandar Davinić
Nazad na vrh Ići dole
https://bezcenzure.forumsr.net

Braća kao robovi
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Bez cenzure :: ...OPŠTI FORUM... :: Ljudi i događaji-
Skoči na: