TAMO DALEKOIrsko neprihvatanje Lisabonskog sporazuma neće se osetiti u Srbiji jer je naša zemlja još daleko od članstva u ovoj zajednici, smatraju stručnjaci BEOGRAD - Irci su na nedavno održanom referendumu rekli odlučno „ne“ Lisabonskom sporazumu i time dobro prodrmali EU i doveli u pitanje dalje širenje ove zajednice. Francuski predsednik Nikola Sarkozi poručio je da Unija neće prihvatiti nijednu novu zemlju članicu „dok reformatorski sporazum ne stupi na snagu“.
Iako ovo pitanje i te kako muči onaj deo Evrope koji još nije u EU, a kome pripadamo i mi, stručnjaci u Srbiji smatraju da po našu zemlju neće biti nikakvih posledica. Direktorka Vladine kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević u izjavi za Kurir kaže da rezultati referenduma u Irskoj kojima se ne prihvata Lisabonski sporazum neće imati značajnijeg uticaja na proširenje Unije.
- Treba videti kakav će predlog Irci sada dati. U svakom slučaju, veoma je važno da se prihvati takav sporazum, jer u suprotnom EU tehnički neće moći da funkcioniše. Ipak, mi smo daleko od članstva, tako da ima vremena da se to sredi - objašnjava Miščevićeva. Kako kaže, ova situacija bi možda mogla negativno da se odrazi na Hrvatsku, koja je prva u redu da postane članica EU.
- Što se tiče Srbije, verovatno neće biti nikakvih posledica jer mi još nemamo ni aplikaciju za članstvo - kaže Miščevićeva i dodaje da je veoma važno da zadržimo zacrtani pravac ka Evropi.
Slično mišljenje ima i Vinko Đurić, istraživač Instituta za političke studije, koji kaže da bi Lisabonski sporazum trebalo da omogući neku vrstu stabilizacije EU i određivanja daljeg pravca njenog proširivanja, ali sve je to sada pod znakom pitanja.
- Daleko je Srbija od svega toga. Treba naglasiti da je taj sporazum izuzetno restriktivan i da ćemo mi, pre svega, morati da ispunimo svoje obaveze prema Hagu i sve što podrazumeva SSP - naglašava Đurić.
Ministar inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik izrazila je strepnju zbog oživljene diskusije o obustavi širenja EU nakon negativnog ishoda referenduma u Irskoj.
- Hrvatska i naši prijatelji na Balkanu ne smeju postati žrtve irskog referenduma - poručila je Plasnikova juče na Samitu EU u Briselu. Kako je navela, izjave pojedinih političara EU prema kojima Unija ne može da nastavi proces širenja bez stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma nisu tačne, dodajući da Samit mora da potvrdi dosadašnja obećanja data zapadnom Balkanu.
ZA SRBIJU ODREĐENI USLOVIŠefovi država ili vlada EU poručili su juče da Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo u evropskoj dvadesetsedmorici, s tim da uspešno sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom i ispuni uslov pune saradnje s haškim sudom. To se navodi u nacrtu zaključaka sa samita evropske dvadesetsedmorice, koji su podvukli da „očekuju formiranje nove vlade u Beogradu s jasnim evropskim programom, koji će biti sprovođen kroz nužne reforme“.
Evropski lideri su istakli i da je EU i dalje rešena da odigra vodeću ulogu u obezbeđenju stabilnosti na Kosovu kroz delovanje misije Euleks na Kosovu, specijalnog predstavnika Unije i njegovog doprinosa međunarodnoj civilnoj kancelariji.