|
| Lažni intervju | |
| | Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Lažni intervju Uto 12 Feb 2008, 01:21 | |
| UREDNIŠTVO Jutarnjeg lista uputilo je pismenu ispriku svojim čitateljima i Ivi Sanaderu, jer je ova dnevna tiskovina objavila izmišljeni intervju s premijerom. Jutarnji tvrdi kako je do nesporazuma došlo upadom u elektronsku komunikaciju. Intervju je, naime, obavljen preko e-mail adrese. Urednik Jutarnjeg lista Davor Butković, koji je navodno obavio razgovor s premijerom, tvrdi kako je intervju dogovaran putem sms-poruka, nakon čega su premijeru pitanja poslana putem elektronske pošte, a Butković je uskoro dobio i odgovore. Jutarnji list provodi punu istragu o tome kako je došlo do navodnog upada u elektronsku komunikaciju prilikom nastanka tog intervjua. "Napisao sam lažni intervju sa Sanaderom jer sam mislio da se netko šali sa mnom"U međuvremenu se javio i krivac za jednu od najvećih medijskih sramota u Hrvatskoj. "Ja sam napisao lažni intervju s premijerom Sanaderom. Nisam imao pojma da bi to moglo biti objavljeno. Cijelo sam vrijeme mislio da se netko šali sa mnom!", rekao je Večernjem listu 23-godišnji Zagrepčanin, kojega je Butković u korespondenciji putem e-maila i sms poruka zamijenio za premijera Sanadera. Muškarac kaže da je sve počelo kao novogodišnja šala, kad je sms-om poslao čestitku Davoru Butkoviću do čijeg je broja došao "davno i slučajno". Sms je poslan bez potpisa, a Butković je uskoro poslao zahvalu. A nešto više od mjesec dana kasnije zahtjev za intervju. Uskoro je mladić na svoju e-mail adresu linija04@gmail.com, dobio pitanja o NATO-u, odnosima sa Slovenijom, EU... Mail je bio naslovljen s “Dragi Ivo”. "Sve je bilo previše ludo. Jednostavno sam želio vidjeti dokle će ići. Nisam mislio da su me shvatili ozbiljno. Pa nisam se predstavio ni svojim imenom, a kamoli premijerovim!", kazao je mladić koji je bio šokiran kad je u petak navečer vidio naslovnicu Jutarnjeg lista, nakon čega se javio novinarki Večernjeg koju poznaje. Mladića je posebno zabavila Butkovićeva izjava kako se dopisivao s premijerom. "Pa dopisivao se s anonimnim e-mailom", nasmijao se. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lažni intervju Uto 12 Feb 2008, 01:22 | |
| GLAVNI urednik Jutarnjeg lista Tomislav Wruss i urednik izdanja javnog sektora EPH Davor Butković, podnijeli su ostavke na svoje dužnosti u Jutarnjem listu. Prema nekim informacijama Wrussova ostavka je odbijena, a Butkovićeva sudbina još uvijek nije poznata. Jutarnji list je nešto prije 18 sati objavio očitovanje Davora Butkovića koji sebe drži jedinim odgovornim za aferu "intervju". Zbog toga je ponudio ostavku na mjesto urednika Javnog sektora EPH. "Nema sumnje da je u slučaju 'Sanaderova intervjua' došlo do profesionalnog propusta. Za taj sam propust odgovoran isključivo ja, a ne uredništvo i novinari Jutarnjeg lista ili izdavač Jutarnjeg lista", navodi Butković. "Stoga sam, neovisno od raznih okolnosti koje su dovele do ovog propusta, a koje dolaze iz nekih drugih sfera, ponudio ostavku na mjesto urednika Javnog sektora EPH", zaključuje. Podvala konkurencije?Podsjetimo, Jutarnji list je u tiskanom izdanju od subote objavio intervju s premijerom Ivom Sanaderom za koji se kasnije ispostavilo da je izmišljen. Intervju s lažnim Sanaderom "odradio" je Butković koji je ustvari intervjuirao Viktora Zahtilu, aktivista gay udruge "Iskorak" i bivšeg novinara Nacionala. Priča je dobila dodatnu dimenziju nakon što je otkriveno kako je Zahtila - lažni Sanader, odgovore na Butkovićeva pitanja namijenjena premijeru Sanaderu, preko e-maila poslao iz stana kojim se koristi novinarka Večernjeg lista Milena Zajović. Jutarnji list u tome vidi podvalu konkurentskog Večernjeg lista, što u uredništvu toga lista s indignacijom odbacuju. vijesti.net |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lažni intervju Uto 12 Feb 2008, 01:25 | |
| Nino Pavić: Licemjerno je i degutantno da nas prozivaju oni koji plasiraju laži ČUO SAM se s premijerom Sanaderom još u nedjelju. On ima visok prag tolerancije, zna se naljutiti na komentare i uvijek će vam izravno reći što mu se ne sviđa, ali ovdje nije pokazao nikakvu nervozu, kazao je Ninoslav Pavić, predsjednik Uprave Europapress Holdinga kojemu su urednici Jutarnjeg lista Tomislav Wruss i urednik izdanja javnog sektora Davor Butković, podnijeli ostavke. To se dogodilo zbog blamaže u subotnjem izdanju Jutarnjeg lista - gdje je objavljen intervju Butkovića sa Sanaderom, za kojega je premijer krajem dana priopćio da je "u potpunosti izmišljen". Dajući intervju jednoj televizijskoj kući, Pavić nije kazao hoće li prihvatiti njihove ostavke koje naziva moralnim činom, a moralnima naziva i svoje urednike. "Meni je to doista teško, i privatno i kao čovjeku koji vodi EPH", kaže šef izdavačke kuće dodajući kako će o ostavkama odlučiti nakon što se konzultira s najbližim suradnicima. Licemjerno i degutantno "Za nas je ovo veliki šok, riječ je o autoru koji je u 20 godina svog rada napisao bezbroj važnih tekstova i intervjua i nitko nikada nije osporio njihovu autentičnost i točnost", kazao je Pavić. Na primjedbu kako ipak postoje oni koji ga osporavaju, poput urednika konkurentske NCL grupe Ive Pukanića, Pavić te kritike odbacuje i kaže kako "ljudi mogu misliti što žele o stavovima i nađu se pogođeni", no dodaje da se to odnosi na komentare, a ne faktografiju koja nikad nije bila u pitanju. Smatra da povjerenje čitatelja u EPH i Jutarnji list nije poljuljano "ni na koji način", jer se u stotinu tekstova koje ta kuća dnevno objavljuje "poštuju profesionalni standardi". "Vrlo je licemjerno i degutantno da nas prozivaju oni koji su plasirali najveće laži u Hrvatskoj i koji su te laži plasirali na naslovnice. Mi nikada nismo reagirali na te laži", kaže Pavić dodajući kako "ovdje nije bilo nikakve namjere da se plasira laž". "Čini se da je ta operacija imala svoju predigru" Pavić je kazao kako je prilikom objave intervjua napravljena "proceduralna greška i profesionalni propust". "On nije imao zle namjere, niti namjeru izmisliti intervju. Bio je neoprezan, ali i žrtva igranja s identitetom i žrtva podvale", dodaje šef EPH. Prema Pavićevom znanju Butković i Viktor Zahtila, bivši novinar Nacionala i član udruge Iskorak, se ne poznaju. Iako mu je ovaj "podvalio", Pavić ne vjeruje niti da se radilo o privatnom napadu Zahtile na Butkovića. "Čini se da je ta operacija imala svoju predigru, jer je on s tog broja dobio novogodišnju čestitku", uvjeren je Pavić i dodaje da je bila "namjera da se Butkovića navede na ovakvu grešku", ali ne vjeruje u zavjeru od strane konkurentskog dnevnog lista. "Bio bih zgrožen i tužan da postoje takve stvari. No, mislim da su ljudi iz Večernjeg lista ovdje bili u ulozi žrtve, i bilo bi mi teško u to povjerovati. Više je riječ o tome da smo svi mi žrtve", kaže predsjednik Uprave EPH. Butkovićev šef kaže da je ovaj bio uvjeren kako da komunicira s premijerom Sanaderom, s kojim je napravio 15-ak intervjua. Pavić odbacuje i da Jutarnji list prolazi kroz teško komercijalno razdoblje te da mu je naklada pala na nešto više od 66 tisuća primjeraka. On tvrdi da se dnevno proda 92 tisuće primjeraka EPH-ovog najtiražnijeg lista. vijesti.net |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Lažni intervju | |
| |
| | | | Lažni intervju | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |