Sindikalac u slovenačkoj firmi NTU u Kragujevcu tvrdi da su radnici dve godine bili potkradaniOtkrio prevaru, pa dobio otkazKRAGUJEVAC - Zoran Lazić, predsednik sindikata privatizovane kragujevačke firme „Zastava Tapacirnica“ dobio je otkaz. Proteklih meseci Lazić je vodio borbu da se utvrdi koliko slovenačka kompanija „NTU“ zakida radnike i ne isplaćuje im zarade u skladu s potpisanim kolektivnim ugovorom. Dolazila je i inspekcija rada, i utvrdila da su sindikalci u pravu.
- Radnici su uvideli da ih je rukovodstvo firme tokom cele 2006. i 2007. godine materijalno oštetilo, ne poštujući zakone i ugovore. Pre nepunih mesec dana, odbor sindikata je zatražio od generalnog direktora da stručne službe izračunaju tačne iznose dugovanja radnicima od januara 2006. godine, kao i da obelodane detalje ugovora s jednom beogradskom firmom. Umesto traženih informacija, dobio sam otkaz - navodi Lazić.
Rukovodstvo firme, međutim, tvrdi da je Lazić dobio otkaz zbog „neispunjenja radnih obaveza“.
- On je, prema rešenju, trebalo da radi četiri sata na svom radnom mestu kontrolora, a četiri sata je imao plaćeno po osnovu sindikalnih aktivnosti. Angažovao ga je i gradski sindikat, i on se obratio poslodavcu da damo saglasnost da radi i tamo, za šta ja nisam imao ovlašćenja. Mi smo klasičan biznis centar, i moramo prvo da stvorimo dohodak da bismo preživeli. Samovoljno je napustio posao i otišao - kaže Milija Sekulić, direktor „Zastava Tapacirnice“.
TRAGOVI IDU DO „HEMELA“
Sindikat „Zastava Tapacirnice“, na čijem čelu je Zoran Lazić, već treću godinu tražio je od poslovodstva informaciju o ugovoru s beogradskom kompanijom „Hemel“ d. o. o.
- Svakog meseca ovoj firmi se plaća deset do dvanaest hiljada evra, počev od prve polovine 2005. godine, odnosno iz vremena kada „Tapacirnica“ još nije bila privatizovana. Ko i šta stoji iza toga mi ne znamo, ali veliki novac odlazi. Verujem da je „čačkanje“ o tom ugovoru bio stvarni razlog mog otkaza - kaže Lazić.
Sekulić priznaje da je Lazić „iritirao“ rukovodstvo insistiranjem na zakonitosti „u tančine“, pa je po istim principima zakon primenjen i na njega.
- Prethodno je imao i kaznu „opomena pred otkaz“. Sve je po zakonu, dolazio je i inspektor i napravio zapisnik. Verovatno će sve to završiti na sudu - dodaje Sekulić.
Slovenačka firma iz Maribora „NTU“ je vlasnik osamdeset odsto kapitala u „Tapacirnici“, i za njih odavno ne važi samoupravljanje, rečeno nam je u ovoj firmi. Od 339 radnika, njih 265 je potpisalo peticiju sa zahtevom da direktor vrati Lazića na posao.