Dečak se udavio u odvodnoj cevi bazenaStravična smrtAutor: Vesna Trtović | 14.07.2007. - 08:19ČAČAK - Sedmogodišnji Petar Radivojević iz Čačka, udavio se preksinoć u odvodnoj cevi bazena u Ovčar Banji, gde ga je posle otvaranja ventila za isticanje vode uvukao snažan pritisak. Brojni pokušaji kupača, vatrogasaca i ekipa „Vodovoda“ i Hitne pomoći da spasu dečaka su ostali uzaludni, a njegovo telo je izvađeno tek juče ujutru oko devet sati, posle razbijanja zida bazena.
Posle ove tragedije, policija je juče pritvorila zakupce bazena Zorana Savkovića (52), njegovog sina Marka (26), Ljubomira Popovića (49), Vidosava Kneževića (56), svi iz Čačka. Sumnja se da je mlađi Savković otvorio ventil za ispuštanje vode, a da prethodno nije upozorio kupače koji su se još nalazili u bazenu. Svi uhapšeni su osumnjičeni za teško delo protiv opšte sigurnosti.
Nesreća, kakva se ne pamti u Ovčar Banji, dogodila se pred zatvaranje bazena oko 18.15, kada se u vodi se nalazilo još kupača, među kojima i nekoliko dece. Mali Petar je na kupanje došao sa ocem Brankom i mlađim bratom Mihailom. Oni su izašli iz bazena, a Petar je ostao u vodi. Kako nam je rekao istražni sudija Okružnog suda u Čačku Branislav Stanić, Marko Savković je odvio ventil za ispuštanje vode, pre nego što su kupači napustili bazen, bez ikakvog upozorenja i zahteva da to učine. Veliki vrtlog i pritisak u odvodnoj cevi prečnika 24 centimetara, koja se nalazi na dnu najvišeg dela bazena dubokog 180 centimetara, dečaka su prosto usisali. On je ostao zaglavljen u odvodnoj cevi, koja nije imala rešetku. Iako su u pomoć odmah pristigli brojni spasioci, koji su čak mališana uspeli da uhvate za ruke, jak pritisak, koji je bio u cevi, onemogućio je svaki pokušaj spasavanja.
Nenad Stojković, ronilac iz Ovčar Banje, koji je stigao na bazen nekoliko trenutaka nakon nesreće, ispričao nam je:
„Čim sam skočio u bazen, uspeo sam da uhvatim dečaka za ruke i pokušao da ga povučem iz cevi. Ali, pritisak vode je bio toliko jak da ni nas nekoliko nije uspelo da telo pomeri za milimetar. Mislim da je dečak tada još bio živ i da smo možda tada uspeli da ga izvučemo... Čak smo uspeli da vežemo konopac oko ruku, ali svi pokušaji bili su bezuspešni. Dečakovo telo potpuno je bilo uvučeno u cev i blokiralo je odvod vode. Čitave noći trajala je borba da dođemo do tela. Radim više od 20 godina kao ronilac i spasilac, ali ovako tragičan slučaj još nisam doživeo“ kaže još vidno potresen Stojković.
Oko jedan sat posle ponoći, bazen je konačno ispražnjen, demontiran je i ventil, ali ni to nije dalo rezultat, sve dok u jutarnjim satima nije razbijen zid i otkopana gusana cev u kojoj je bilo telo nastradalog dečaka.
U kući dečaka, inače učenika Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Čačku, juče je vladala bolna tišina. U dvorištu su se okupili prijatelji i komšije da izjave saučešće porodici.
-Teško mi je da poverujem da mog Petra nema. Šta drugo da vam kažem - kaže majka Olivera.
Branislav Stanić, istražni sudija Okružnog suda u Čačku, naložio je obdukciju tela dečaka.
- Moja preporuka je da se zabrani dalji rad tog bazena sve dok se ne otklone svi nedostaci koji utiču na bezbednost kupača - rekao nam je sudija Stanić.