|
| Polufinale Eurosonga u četvrtak | |
| | Autor | Poruka |
---|
Lauda Prijatelj foruma
Broj poruka : 10774 Datum upisa : 03.11.2006
| Naslov: Polufinale Eurosonga u četvrtak Pet 11 Maj 2007, 00:45 | |
| Polufinale Eurosonga u četvrtakPolufinalno veče 52. takmičenja „Pesma Evrovizije” biće održano u četvrtak, 10. maja, u glavnom gradu Finske Helsinkiju, a prenosiće ga nacionalne televizije 42 zemlje. Na „Evroviziji” prvi put učestvuje Srbija, koju će predstavljati pop pevačica Marija Šerifović sa pesmom „Molitva”. Šerifovićeva nastupa kao 15. izvođač na polufinalnoj večeri. Prvi put na „Evroviziji” se takmiče i Češka i Gruzija, a Austrija i Mađarska se vraćaju takmičenju posle pauze. U polufinalu će učestvovati rekordnih 28 zemalja, od kojih će se najboljih 10 kvalifikovati za finale. Od zemalja bivše Jugoslavije, žrebom je određeno da u polufinalu predstavnik Crne Gore nastupa sedmi, Hrvatske 13, a Makedonije 18. Bosna i Hercegovina će nastupiti kao prvi izvođač na finalnoj večeri, jer se ta zemlja plasirala direktno u finale, pošto je njen predstavnik bio među prvih 10 na prošlogodišnjem takmičenju. Obe večeri, polufinalno 10. maja i finalno 12. maja, direktno će prenositi televizije 42 zemlje učesnice. Prenos obe večeri počinje u 21.00. Jugoslavija je na „Pesmi Evrovizije” nastupala 27 puta. Prvi predstavnik bila je Ljiljana Petrović, koja je 1961. godine učestvovala sa pesmom „Neke davne zvezde”. U periodu između 1977. i 1981. Jugoslavija nije imala predstavnika, a nije učestvovala ni 1985. godine, jer se takmičenje održavalo 4. maja, na dan smrti Josipa Broza Tita. Prvi i jedini put Jugoslavija je pobedila na „Evroviziji” 1989. godine, kada je hrvatska grupa „Riva” sa pesmom „Rock Me” osvojila prvo mesto. Državna zajednica Srbija i Crna Gora učestvovala je 2004. godine, kada je pop pevač Željko Joksimović osvojio drugo mesto sa pesmom „Lane moje”. Potom je SCG 2005. godine u Kijevu predstavljala grupa „No nejm” iz Crne Gore. SCG nije učestvovala na „Evroviziji” 2006. godine, zbog skandala oko glasanja u kome su članovi žirija iz Crne Gore optuženi da su favorizovali grupu „No nejm” na štetu predstavnika iz Srbije. (Beta) | |
| | | Lauda Prijatelj foruma
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Pet 11 Maj 2007, 00:46 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Pet 11 Maj 2007, 09:36 | |
| Nemam pojima....čula sam ovu srpsku, dobra je pjesma....rekoše kako je jedan od favorita. |
| | | lily Gost
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Pet 11 Maj 2007, 13:23 | |
| - Lauda ::
- Mi prođosmo...a vi ???
i bolje da nismo jer je ovo živa sprdačina s ovim propalim rokerom od Topića |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Pet 11 Maj 2007, 16:15 | |
| A nismo prošli? Fala Bogu, barem se nećemo dalje sramotit....katastrofa. Ja iskreno mislim kako su sve te pobjede na Dori namještene. Pa ko može glasat za nešto takvo? |
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Pet 11 Maj 2007, 17:47 | |
| Marija Šerifović se plasirala u finale Pesme EvrovizijeU helsinškoj Hartval areni održano je polufinalno veče 52. takmičenja za izbor Pesme Evrovizije, na kome su nastupili predstavnici 28 zemalja, među kojima i naša Marija Šerifović sa kompozicijom „Molitva”, za koju je muziku komponovao Vladimir Graić, a autor teksta je Saša Milošević Mare. Na finalnoj večeri, koja je na programu 12. maja, biće izvedene 24 kompozicije, među kojima će se naći i deset izvođača koji su osvojili najviše glasova u polufinalu. To su predstavnici Belorusije, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Gruzije, Letonije, Bugarske, Turske, Moldavije i Srbije. Prema propozicijama takmičenja, u finale su se direktno plasirali predstavnici Bosne i Hercegovine, Španije, Irske, Finske, Litvanije, Grčke, Švedske, Francuske, Rusije, Nemačke, Ukrajine, Velike Britanije, Rumunije i Jermenije. Na do sada najvećoj Pesmi Evrovizije, sa čak 42 zemlje učesnice, Srbija se prvi put predstavila samostalno. Naša predstavnica od mnogobrojnih novinara koji prate ovo veliko takmičenje proglašena je za najharizmatičnijeg takmičara, a na kladionicama je visoko plasirana kao jedan od favorita. Na finalnoj večeri nastupiće pod rednim brojem 17. Takmičenje u Finskoj, zemlji čiji je predstavnik na Pesmi Evrovizije 2006. godine - sastav Lordi, pobedio, prati 2.000 novinara iz celog sveta. Pored evropskih zemalja, program se prenosi i u Australiji, Egiptu, Koreji, Novom Zelandu, Kanadi, Indiji, Jordanu i SAD, bez obzira na to što te zemlje nemaju učesnike na Pesmi Evrovizije. (RTS) | |
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Ned 13 Maj 2007, 17:49 | |
| Marija večeras pred Beogradjanima Nedelja, 13. maj 2007. Pobednica "Evrovizije", predstavnica Srbije Marija Šerifović doputovaće večeras u Beograd oko 19.40 letom iz Helsinkija, kako bi se već oko 20 časova pojavila pred gradjanima ispred zgrade gradske skupštine. Po sletanju na beogradski aerodrom, Šerifovićeva će se odmah uputiti u Skupštinu grada Beograda sa čijeg balkona bi trebalo da se pojavi pred gradjanima koji budu došli da je pozdrave, rečeno je agenciji Beta u Radio-televiziji Srbije. Prva predstavnica Srbije u istoriji "Evrovizije" Šerifovićeva je sa pesmom "Molitva" u subotu uveče ubedljivo pobedila na tom muzičkom takmičenju u Helsinkiju. Srpska pevačica je osvojila 268 poena, na drugom mestu je bila Ukrajina sa 235, a na trećem Rusija sa 207 bodova. Srbija nije dobila glasove od samo pet, od 42 zemlje učesnice ovogodišnjeg, 52. evrovizijskog takmičenja. "Za Srbiju je otvoreno novo poglavlje, ne samo u muzici. Ja sam veoma ponosna, jer sam uspeh postigla pevanjem", rekla je Šerifovićeva posle pobede. Pesmu "Molitva" komponovao je Vladimir Graić, a autor teksta je Saša Milošević Mare. (Beta) | |
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Ned 13 Maj 2007, 18:11 | |
| MONDO na Evrosongu: Orilo se Srbija, Srbija! “Srbija, Srbija”, skandirala je cela novinarska sala u Helsinkiju kad je Marija Šerifović posle polufinalne večeri Pesme Evrovizije došla na pres konferenciju. Kao što je na nastupu, pevajući “Molitvu”, podigla publiku na noge, Marija je to učinila i sa oko 1.000 novinara, kada se pojavila sa visoko podignutom srpskom zastavom. “Presrećna sam sto sam ovde večeras i što predstavljam, po prvi put, Srbiju. Rekcije su tako pozitivne”, rekla je oduševljena Marija.
Fotoreporteri joj nisu dozvolili da sedne skoro pola sata. Dok je pozirala, skandiranju Srbiji prudružili su se novinari iz Grčke, a zatim i ostali. Marija je oduševljeno skakala uz klicanje našoj zemlji.“Ovo je veliki uspeh za mene, za ceo naš tim i, svakako, za Srbiju! Ovo je naša pobeda. Presrećna sam što se skandira ime naše zemlje”, rekla je Marija, čija je pesma “Molitva” jedan od favorita ovogodišnjeg Evrosonga. "Večerašnji performans je najbolji u mom životu, i u finalu ništa nećemo menjati", dodala je naša predstavnica. Njena mama Verica i menadžer Saša Mirković su se kladili na Marijinu pobedu sa 10.000 evra! Kako su preneli beogradski mediji, ako Marija pobedi, oni bi mogli da dobiju 56.000 evra - kvota je niska, jer je Marija favorit.
Kako javljaju MONDO izveštači iz Banjaluke, u najvećem gradu Republike Srpske Marijin nastup na polufinalu Evrosonga ispraćen je - vatrometom. Osim Marije, novinarima je bio zanimljiv i mladi Koldun iz Belorusije, primećen po tome što neverovatno liči na princezu Dajanu: njegova majka je, inače, osnivač kluba obožavaoca pokojne britanske princeze i uvek je želela da dobije ćerku koja će ličiti na popularnu Di - neverovatno, ali dobila je sina koji liči na nju. Koldun je novinarima rekao da je plasman u finale veliki uspeh za njegovu zemlju i da se nada jednom od prvih deset mesta. Ulazak Gruzije u finale iznenadio je novinare, jer mladoj pevačici Sofo, čija zemlja prvi put učestvuje na Evrosongu, nisu davali mnogo šanse. To je, medjutim, samo potvrdilo da favorit ne mora i da pobedi. Očekivanja su ispunile Slovenija i Makedonija, kojima su i predvidjali ulazak u finale, koje se održava u sobotu uveče. Makedonka Karolina Gočeva kaže da je opravdala poverenje Makedonaca koji su je izabrali za nacionalnog predstavnika na ovogodisnjem Evrosongu. “Ovo je moje drugo učešće na Evroviziji i evo me, posle duže neizvesnosti, u finalu. Moji favoriti su Marije (Srbija i BiH) i ne mogu da se odlučim koja mi je bolja”, kaže Karolina. Slovenačka predstavnica Alenka Gotar po prvi put učestvuje na ovom festivalu i kaže da joj je sada drago sto je prihvatila poziv da učestvuje na Evroviziji. | |
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Ned 13 Maj 2007, 18:12 | |
| | |
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Ned 13 Maj 2007, 18:50 | |
| Hrvatska i BiH različito o Marijinoj pobedi Nedelja, 13. maj 2007. 14:34 Pobeda srpske predstavnice Marije Šerifović na 52. takmičenju “Evrovizija” u Helsinkiju različito je komentarisana u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U banjalučkim kafićima, kao i u programu tamošnjih radio i televizijskih stanica od nedelje ujutru se pušta Marijina pobednička pesma "Molitva". Tanjug prenosi da se u banjalučkim medijima mogu se čuti samo čestitke i reči hvale za Mariju Šerifović i njen tim. Portparol premijera Republike Srpske Biljana Bokić je ocenila da je u pitanju "velika stvar za Mariju, mladu srpsku umetnicu, i za Srbiju. Sve čestitke za Mariju Šerifović za koju smo sinoć navijali", kazala je ona. Bokićeva je rekla da bi volela da je i Banjalučanka Marija Šestić, koja je bila predstavnik BiH na Eurosongu, obezbedila bolji plasman. U komentarima medija se navodi i to da je srpska predstavnica na Eurosongu sa osvojenih 268 bodova opravdala i kladioničarska očekivanja. U Telekomu Republike Srpske su saopštili da su sinoć bili zatrpani sms porukama kojima su gradjani srpskog entiteta dali glas za svog favorita, a 12 poena koliko je Bosna i Hercegovina dala pesmi Srbije dovoljno govori za koga su i glasali. Medjutim, internet portal “Superbosna” u svojim komentarima potpuno je politizovao nastup i pobedu srpske predstavnice, ocenivši da je Šerifovićeva svojim ponačanjem tokom glasanja “uvredila žrtve genocida”.„Neposredno nakon što je Bosna i Hercegovina dodjelila punih 12 poena srbijanskoj ekipi na čelu sa Marijom Šerifović u sinoćnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrovizije 2007, ista je pravo u kameru objema rukama digla tri prsta: ozloglašeni nacionalistički simbol korišten od strane agresorske četničke vojske u ratu u BiH uzvikujući Srbija, Srbija", piše u komentaru "Superbosna". Isti portal tvrdi da "svjetski mediji danas prenose ovaj dogadjaj kao svojevrstan skandal i izražavaju čudjenje i iznenadjenje da mladi ljudi, članovi jedne kulturne delegacije izražavaju nacionalizam i direktnu provokaciju prema žrtvama teškog rata putem jednog muzičkog dogadjaja koji prati 200 miliona gledalaca širom Evrope". "Činjenica da je Marija Šerifović učinila ovaj neukusni gest baš nakon dodjele punih 12 poena od BiH, a ne nakon poena bilo koje druge zemlje, upućuje na to da ovo nije uradjeno slučajno i nerazmišljajući, u zanosu emocija, već upravo tendenciozno i s namjerom da se pošalje svojevrsna poruka", tendenciozno dalje ocenuje autor komentara. Srpska Keli Ozborn Hrvatski portal Index.hr prenosi u nedelju da su „zbog pobjede srpske Kelly Osbourne hrvatski forumi probili rekorde posjećenosti“. Taj portal prenosi komentare najvećih hrvatskih portala, gde je, kako kažu, "glas naroda" u potpunosti podeljen, i obiluje kako iskrenim čestitkama, tako i ksenofobičnim komentarima. "Svaka čast Mariji, prekrasan glas, predivna pjesma i riječi, baš dira u srce!", napisala je jedna forumašica, koja nije jedina koja je sve zlonamerne komentare pripisala ljubomori što Hrvatska nije prošla u finale.Za neke je, sudeći prema napisanom, veliki trn u oku to što je upravo Hrvatska bila ta koja je Srbiji dala 12 bodova, ali su medjutimo komentari iz Srbije uglavnom utešnog karaktera: "Hvala puno Lijepoj Vašoj što ste po treću godinu za redom dali maksimalan broj bodova Srbiji! Srdačan pozdrav iz Niša!". Index hr. prenosi i komentar: "Šta, ne mogu da verujem ili samo ne mogu da razumem, kako su mogle i Slovenija i Hrvatska da daju 12 poena baš Srbiji??? Mrzimo se, rušimo kuće jedni drugima, silujemo ćerke, a onda jedni drugima dajemo poene na Interviziji ... Bilo bi bolje ako bi bilo obratno ...", poželela je jedna srpska forumašica. Tri prsta koju su Marija Šefirović i njene prateće pevačice pokazivale svaki put kad bi osvojili maksimalan broj bodova još su jedna tema koja je posvadjala forumaše, pa tako neki tvrde da "mi jako dobro znamo što su ta tri prsta predstavljali kod velikosrpskih hordi, koji su crkve rušili, a ne molili se ili križali u njima". Ima i onih koji radost pobednica pravdaju: "Nemojte se mnogo sekirati oko ta tri prsta... ona prosto iskazuje svoj nacionalni identitet, kao što se Tajlandjani poklone... Uostalom, mislim da je skroz na mestu što nije mahala sa tri prsta kada se zahvaljivala Hrvatskoj", napisala je forumašica iz Srbije. Dominirale su i teorije zavere kao jednog od objašnjenja za pobedu Marije Šefirović. "To im je kompenzacija za Kosovo. Nešto moraju dobiti", tvrdi jedan forumaš. Bilo je i onih koji pobedu Srbije ove godine opravdavaju velikom srpskom dijasporom, ali i direktnim uplivom politike da bi se Srbija evropeizirala domaćinstvom Eurosonga sledeće godine. Neki dalje tvrde da Eurosong zapravo ne putuje u Beograd zbog mogućih nemira vezanih za status Kosova, a ima i onih koji su pogledali malo dalje u budućnost, sa komentarom "kad se Vojvodina odvoji, eto vam još 12 bodova više...od Kosova sumnjam da će biti 12". Pod naslovom "Srbi s Molitvom na vrhu Evrope" hrvatski portal Net.hr u svom komentaru primećuje da "iako su i ove godine susjedi susjedima davali u pravilu maksimalan broj bodova, najviše je na kraju uspjela skupiti Srbija. Možda im Molitva pomogne da se vrate u Europu". Najavljujući je kao "lezbijku iz Kragujevca" hrvatski T-portal piše da "unatoč seksualnoj opredijeljenosti pobjednice, ovogodišnji rezultat Eurosonga označava povratak u normalu nakon lanjskog freak showa. Molitva je bila glazbeno superiorna u odnosu na ostatak konkurencije, a glasovne mogućnosti Marije Šerifović zaista su zavidne". O pobedi Marije Šerifović zagrebački "Večernji list" piše pod naslovom "Srbija slavi, svijet oduševljen pobjedničkom pjesmom". (MONDO) | |
| | | kaaa Član u razvoju
Broj poruka : 209 Datum upisa : 05.01.2007
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak Pon 14 Maj 2007, 17:19 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Polufinale Eurosonga u četvrtak | |
| |
| | | | Polufinale Eurosonga u četvrtak | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |