Drašković: Posetićemo sve zemlje članice SB
„Pregovarački tim Srbije uskoro će da na najvišem državnom nivou poseti sve zemlje članice Saveta bezbednosti - stalne i nestalne, uključujući Japan i Kanadu, kao članice G 8. Moja poseta Južnoafričkoj Republici samo je prva u nizu, kojom smo otpočeli našu novu diplomatsku ofanzivu”, istakao je u razgovoru za „Večernje novosti” šef srpske diplomatije Vuk Drašković uoči puta u Južnoafričku Republiku. „Za nas je najvažnije da im dokažemo, a mislim da i oni to dobro znaju, da bi posle eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosmeta čitava Afrika strepela. Podsetiću da na ”crnom kontinentu„ nema gotovo nijedne etnički čiste države, da su tu granice nastale raspadom kolonijalnog sistema vlasti. Zamislite kakve bi posledice po stabilnost čitavog tog regiona mogao da izazove ´kosovski presedan´, tj. proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine”, rekao je Drašković za „Novosti”.
Na pitanje da li bi rezolucija o nezavisnosti Kosmeta mogla da „prođe” u američkom Kongresu, Drašković je rekao da je „činjenica da taj dokument podržavaju vodeći ljudi Spojnopolitičkog komiteta američkog Kongresa, ali da je nezahvalno prognozirati da li će ona biti i usvojena. U svakom slučaju, ta rezolucija neće imati nikakvu obavezujuću snagu”, smatra šef srpske diplomatije.
Drašković je ocenio da je novi pregovarački proces o sudbini Kosova i Metohije već počeo „i to pod formom stalnih konsultacija unutar zemalja članica Saveta bezbednosti, kao i na relaciji Vašington-Moskva. Ubeđen sam da rezultat tih novih pregovora može da bude samo - kompromis”, smatra Vuk Drašković. (Tanjug)